Geurvisie/geurbeleid

Staphorst een eigen wereld-2woensdag 09 maart 2016

Raadsvergadering 8 maart 2016
De geurvisie heeft een grote impact op de ontwikkelingen aan de streek. Als wij het hebben over de geurvisie, dan moet je ook helder hebben: waar wil je met de gemeente Staphorst naar toe.

STELLING

Als wij in onze gemeente accepteren dat er een kans is dat de was naar “stront” kan ruiken, dan komt het met de geurvisie wel goed. Als de landelijke overheid dit ook accepteert, dan komt het helemaal goed!

Aan de streek zien wij positieve ontwikkelingen. In Rouveen “westerd” zie je deze ontwikkeling heel duidelijk. Na het verplaatsen van een varkensbedrijf komen massaal woningsplitsingen op gang en tot stand. Verpaupering wordt tegengegaan en opgelost. Jongeren nemen het stokje over, kopen samen een boerderij, splitsen deze en maken er samen iets moois van. Zij leveren daarmee een enorme positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de streek. Westerd spelen weer kinderen!

Ruim 10 jaar geleden is dit proces in gang gezet. In de “Belvedère nota”, met de titel: “Staphorst een eigen wereld”, werd dit beeld neergelegd. Maar wij zijn verder gegaan, dankzij ons geurbeleid. Jaren hebben inwoners geaccepteerd dat er een vermenging is van agrarisch met wonen. Dit is uniek in Nederland, waarbij ook werkelijk “Staphorst een eigen wereld” tot stand is gekomen.

Het vaststellen van de geurvisie en verordening (‘geurbeleid’ in brede zin) van gemeente Staphorst is een bevoegdheid van de raad. Het college heeft lopende aanvragen op on-hold gezet omdat niet duidelijk was wat de uitspraak van de RvS precies zou betekenen voor beleid. Bijvoorbeeld t.a.v. ‘het toekennen van een nieuwe woonfunctie’, bij splitsing, plaatsen woonunits, saneringsbeleid, plattelandswoningen, etc..

Ons gemeentelijk geurbeleid is bedoeld om de transformatie van De Streek te ondersteunen van agrarische naar woonfuncties. De ChristenUnie betreurt het dat er een nieuwe geurverordening moet komen. Aan de andere kant moeten wij de uitspraak van de RvS niet lichtvaardig naast ons neerleggen, we moeten daar iets mee doen!

De visie van de ChristenUnie is dat wij de monumenten in stand kunnen houden door de bewoonbaarheid aan te passen, aan eisen en wensen deze tijd, en tegelijk het karakteristieke van De Streek kunnen bewaren en versterken. Het is opgenomen in het coalitieakkoord en ook in de visie en missie die de gemeentesecretaris enkele weken geleden heeft gepresenteerd aan de raad (‘Staphorst is Staphorst’). Alle neuzen staan dezelfde kant op, samen de schouders eronder. Samen gaan voor het “Staphorster model”.

« Terug

Reacties op 'Geurvisie/geurbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.