
Opstellen Omgevingsvisie 2.0
In de raadsvergadering van 18 maart 2025 is door de raad een startnotitie vastgesteld voor het aanpassen van de huidige Omgevingsvisie. Begin 2018 heeft de raad de huidige Omgevingsvisie vastgesteld. Een document waarin wij de langetermijnplanning voor de fysieke leefomgeving hebben vastgelegd.
De fysieke leefomgeving omvat onder andere de bodem, water, lucht, infrastructuur, gebouwen, natuur en openbare ruimte. In de gemeente Staphorst hebben de dorpen en de landelijke omgeving direct invloed op de manier waarop wij wonen, werken, recreëren en ons verplaatsen. In de Omgevingsvisie bepalen wij samen hoe de omgeving zich in de toekomst moet ontwikkelen en welke keuzes wij daarin gaan maken.
De Tweede en Eerste kamer hebben Omgevingswet vastgesteld en daarom moeten wij onze visie aanpassen aan de huidige situatie en eisen die de wet nu stelt aan de visie. De Omgevingswet voegt alle losse wetten, regelingen en maatregelen voor onze leefomgeving samen, daardoor moeten de regels voor ruimtelijke ontwikkeling makkelijker worden. In de visie moeten wij thema's als ruimtelijke ordening, milieu, natuur, water, infrastructuur en gezondheid nog meer in samenhang opschrijven.
De omgevingsvisie passen wij aan onder leiding van de Antea Group en deze heeft een strakke planning en plan van aanpak aan de raad voorgesteld. De raad is unaniem akkoord gegaan met de voorstellen.
In de Omgevingsvisie komen veel belangen samen, zoals economie, duurzaamheid en leefbaarheid. De ChristenUnie fractie vindt dat wij er alert op moeten zijn dat door de vele belangen nieuwe initiatieven en plannen de ruimtelijke ontwikkeling makkelijker worden en niet tot vertraging gaat leiden of dat deze onmogelijk worden. Er is afgesproken dat wij na het vaststellen van de nieuwe visie, deze meerdere keren gaan evalueren hoe deze in de praktijk werkt en uitpakt. Als het nodig is wordt de visie dan direct daarop aangepast.
De ChristenUnie fractie juicht het toe dat burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere bestuursorganen betrokken worden en inspraak hebben in wat er in de Omgevingsvisie opgenomen moet worden. Wij vinden een breed draagvlak en input vanuit de samenleving erg belangrijk.
In de Omgevingsvisie moeten keuzes gemaakt worden. Dit betekent dat wij belangen moeten afwegen en strategische beslissingen moeten nemen. Bijvoorbeeld tussen economische groei, landbouw, natuurbehoud, hoe wij de ontwikkelingen aan de streek zien (behouden of ontwikkelen).
De raad wordt voortdurend betrokken bij het proces, de Omgevingsvisie wordt in concept opgesteld en dan voorgelegd aan de gemeenteraad. De planning is dat begin 2026 de raad de nieuwe Omgevingsvisie vast kan stellen.
Wij hopen dat u ook wilt deelnemen aan de participatie en uw ideeën wilt inbrengen. Daarvoor komen er de komende tijd verschillende oproepen over hoe u mee kunt praten over wat u vindt dat er in de Omgevingsvisie opgenomen moet worden.
U bent alvast van harte uitgenodigd, maar u mag de ChristenUnie fractie ook altijd aanspreken.
ChristenUnie fractie Staphorst