-
Wonen in Staphorst
Lees verderEind vorig jaar werd er onderzoek gedaan naar de behoeften op het gebied van wonen in onze gemeente. Daaruit bleek dat er in de periode tot 2030 duizend woningen moeten worden gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. En in het decennium daaropvolgend nog eens 1000 woningen.
-
Starterslening. Een goed idee of juist niet?
Lees verderIn de raadsvergadering van 12 maart 2024 werd er in de gemeenteraad een debat gevoerd over de Starterslening. De aanleiding was een brief van onze Jongerenraad Staphorst, die aandacht vroeg voor deze regeling. Jarenlang is er goed gebruik gemaakt van deze regeling, maar hij moet nodig worden herzien. De belangrijkste reden is dat de maximale waarde van een woning op dit moment € 225.000,00 mag bedragen, wil een jongere in onze gemeente van deze regeling gebruik maken. Nu weten we allemaal dat er onder dat bedrag helaas niets meer te koop is binnen onze gemeente. En daarmee is de huidige regeling onbruikbaar geworden.
-
Typisch STAPPERST
Lees verderIn de raadsvergadering van 13 februari 2024 werd de nieuwe cultuurnota besproken. Staphorst en cultuur? Wat is eigenlijk cultuur? Kort gezegd: dat is alles wat door mensen is gemaakt, dus alles wat niet valt onder de noemer: natuur.
Met een aantal voorbeelden hebben we aangetoond dat Staphorst eigenlijk één en al cultuur is. Veel van wat we doen en laten komt voort uit onze eeuwenoude gewoontes en tradities. Gewoontes en tradities die niet vaststaan, geen vaststaande feiten zijn, maar die zich mee bewegen en aanpassen aan de tijd. Al eeuwenlang worden de mooiste creaties gemaakt met penseel en verf. In en om de huizen, alles even schilderachtig, al jarenlang een bron van inspiratie voor schilders en fotografen vanuit de wijde omgeving. De mooiste creaties zelfs tot in het achterhuis. Want zelfs de koeien stonden tussen de versierde balken. Denk daarbij ook aan de sierlijke hekwerken langs de Diek en in het veld.
-
SUPERMARKT IN ROUVEEN
Lees verderDe komst van een nieuwe supermarkt in Rouveen. Dat is een ontwikkeling die al langer duurt. Ruim een jaar geleden hebben we als gemeenteraad hierover gesproken. We hebben toen kaders en richtlijnen meegegeven. Nu heeft de initiatiefnemers, zoals dat zo mooi heet, zijn plannen aangepast. Dit aangepast plan hebben we afgelopen dinsdag besproken in de gemeenteraad.
Namens onze fractie heeft Meilof Troost het volgende hierover aangegeven:
-
Raad volhardt in besluit om woningbouw tegen te houden
Lees verderVechthorst heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Staphorst, om het besluit van de gemeenteraad uit 2020 aan te vechten. Vechthorst is voornemens om op een ruime kavel aan de Ebbinge Wubbenlaan een dubbele woning af te breken en daar totaal 9 appartementen voor ouderen terug te bouwen, verdeelt over drie bouwlagen. Vergelijkbaar met een prachtig plan wat een aantal jaren geleden is gerealiseerd aan de overzijde van de Ebbinge Wubbenlaan.
Het was voor de ChristenUnie in 2020 een lastige afweging, omdat er bezwaren waren uit de buurt, die goed voor te stellen waren. We zijn op bezoek geweest in de buurt en hebben ons laten informeren. De belangrijkste bezwaren waren en zijn het bouwvolume en het aantal parkeerplaatsen. Wat de buurt betreft is 6 appartementen op deze locatie echt het maximale. Voor Vechthorst is de bouw van minder appartementen financieel niet haalbaar.
-
Kerkheuvel in Rouveen
Lees verderIn de afgelopen weken ontvingen zorgelijke signalen van verontruste inwoners over de ontwikkelingen op het perceel waar de historische kerkheuvel aan het Scholenland deel van uitmaakt. Deze berichten zijn voor ons aanleiding geweest om hierover vragen te stellen aan het College van Burgemeester en Wethouders.
Waar gaat het over?
De kerkheuvel heeft een beschermde status (in het bestemmingsplan), is aangemerkt als een archeologisch monument en is als zodanig eeuwenlang onaangeroerd gebleven. Volgens de verontruste berichten is de kerkheuvel geëgaliseerd en de veldkeien -die deze bijzondere plek markeren - zouden niet meer aanwezig of zichtbaar zijn. Tot slot is er ook een sloot gedempt, vlak bij de kerkheuvel, die de contouren van de heuvel in het landschap accentueerde. -
Woningbouw
Lees verderGisterenavond tijdens de begrotingsvergadering mocht ik namens de ChristenUnie 4 moties indienen waarmee we proberen om de woningzoekenden binnen onze gemeente een handje te helpen.
Naast de energiekosten is het vinden van een woning in onze gemeente toch zeker een belangrijk gespreksonderwerp. En hoewel wij als gemeente geen huizen te koop aanbieden hebben wij als fractie van de ChristenUnie toch mogelijkheden gezocht waarmee we onze inwoners op dit gebied kunnen bedienen.
-
Herdenking omgekomen vliegers Zwarteveenweg
Lees verderIeder jaar organiseert de Prins Mauritsschool in Staphorst begin maart een herdenking bij het Flakstopmonument aan de Zwarteveenweg in Staphorst.
Zo ook vandaag. De kinderen van groep 8 uit de klas van meester Westhoff kwamen naar de Zwarteveenweg om stil te staan bij de gebeurtenis van 6 maart 1944. Een Boeing B-17 met de naam 'Flakstop' werd op dit dag neergeschoten.
-
Uitbreiding Haven Meppel
Lees verderDe afgelopen weken werd er in de media gesproken over de wens van Meppel om het havengebied uit te breiden op het grondgebied van Staphorst. Het grondgebied van Staphorst wat als braakliggend terrein werd bestempeld. Dit beeld heeft ons gestoord, omdat dit geen recht doet aan dit waardevolle gebied.
-
Holocaust Namenmonument
Lees verderVandaag, 27 januari, is het de jaarlijkse Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Op deze dag herdenken we de holocaust, waarbij door genocide ongeveer 6 miljoen Joden zijn omgekomen. Op deze dag herdenken we ook de andere slachtoffers van de naziperiode. En juist in deze week kregen wij van het college de mededeling dat Staphorst alsnog ook een financiële bijdrage gaat leveren aan het Holocaust Namenmonument. In maart 2014 had het toenmalige college aangegeven dit niet te willen doen. Ons huidige college is op dit besluit teruggekomen en daar zijn we blij mee.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina