Blog

 1. St. Patricks day 2.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 17 maart 2023

  St. Patricks Day

  Vandaag is het St. Patrick’s Day: de nationale feestdag van Ierland. 17 Maart is de sterfdag van Patricius, die de patroon is van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en hij beschermt tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad.

  Patricius heeft een belangrijke rol gespeeld in het kerstenen van het heidense Ierland. Hij volgde daarvoor de priesteropleiding in Auxerre, het toenmalige Gallië.

  Hij wordt vaak afgebeeld met een klaverblad in z’n hand, als symbool voor de goddelijke Drie-eenheid van het katholieke geloof.

  Lees verder
 2. Woning.jpg
  Meilof.jpg
  Door Meilof Troost op 9 november 2022

  Woningbouw

  Gisterenavond tijdens de begrotingsvergadering mocht ik namens de ChristenUnie 4 moties indienen waarmee we proberen om de woningzoekenden binnen onze gemeente een handje te helpen.

  Naast de energiekosten is het vinden van een woning in onze gemeente toch zeker een belangrijk gespreksonderwerp. En hoewel wij als gemeente geen huizen te koop aanbieden hebben wij als fractie van de ChristenUnie toch mogelijkheden gezocht waarmee we onze inwoners op dit gebied kunnen bedienen.

  Lees verder
 3. Experiment 047-2
  Jan Carlo.jpg
  Door Jan Carlo Bos op 24 oktober 2022

  Algemene beschouwingen 2023

  In de raadsvergadering van 25 oktober 2022 heeft Jan Carlo Bos namens de ChristenUnie zijn bijdrage voor de algemene beschouwingen uitgesproken.

  Lees verder
 4. World Cleanup Day logo.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 14 september 2022

  World Cleanup Day

  Komende zaterdag, 17 september, is het, D.V., World Cleanup Day. World Cleanup Day is een jaarlijkse, wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties.

  Als ChristenUnie Staphorst hebben we in ons verkiezingsprogramma en ook tijdens de campagne de nodige aandacht gevraagd voor dit onderwerp. We hebben samen met @zwerfafval.staphorst de ZORro-campagne gelanceerd: Zwerfafval OpRuimer.

  Lees verder
 5. Klaas maidenspeech 1a.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 8 september 2022

  Maidenspeech Klaas Piel

  Dromen, denken, durven, doen en doorzetten 

  Aan de hand van deze inspirerende woorden hield Klaas Piel afgelopen dinsdagavond zijn eerste bijdrage (maidenspeech) in de gemeenteraad van Staphorst. Hij gaf een inkijk in het werk op zijn agrarisch bedrijf, zijn persoonlijke overtuiging en sprak over het voorrecht om nu als volksvertegenwoordiger actief te mogen zijn. Mooi was ook de verbinding die hij vervolgens in zijn inhoudelijke bijdrage legde tussen Julius Caesar en de opgave en keuzes om te komen tot het opwekken van hernieuwbare energie in de gemeente Staphorst na 2030.

  Lees verder
 6. IMG_2991.jpeg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 15 juni 2022

  Gevolgen van de huidige stikstofaanpak zijn desastreus

  De sociaaleconomische gevolgen van de huidige stikstofaanpak zijn desastreus voor het toekomstperspectief van de agrarische sector in de gemeente Staphorst.

  Naar aanleiding van de kamerbrief van minister van der Wal van afgelopen vrijdag, 10 juni, en de daarbij behorende startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied hebben we gisteravond in de raadsvergadering van Staphorst gesproken over de ontwikkelingen in het dossier stikstofaanpak.

  Lees verder
 7. Coalitieakkoord 1a.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 20 mei 2022

  Feestelijke avond!

  Het was gisteravond een feestelijke avond in het gemeentehuis. Een avond in het teken van onze lokale democratie

  Presentatie Coalitieakkoord

  Allereerst is het nieuwe coalitieakkoord ‘Bouwen en Verbinden’ gepresenteerd. Dit akkoord is opgesteld door SGP, ChristenUnie en CDA. Tijdens de vergadering heeft Jan Carlo Bos, namens de ChristenUnie, zijn duiding gegeven op dit akkoord en het (onderhandelings)proces in de afgelopen weken.

  Lees verder
 8. Informateur Gerrit Jan Kok.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 14 april 2022

  Voortgang formatieproces coalitie gemeente Staphorst

  Donderdagavond 14 april presenteerde informateur Gerrit Jan Kok zijn advies voor de nieuw te vormen coalitie in de gemeente Staphorst. Dit gebeurde tijdens een openbare raadsbijeenkomst. Uit de door hem gevoerde gesprekken bleek dat een coalitie SGP, ChristenUnie en CDA een goede optie is. Zijn advies is om de volgende fase van formatie in te gaan met deze partijen.

  In deze fase neemt Gerald de Haan het stokje van Gerrit Jan Kok over. De partijen hebben hem benoemd als formateur. Zijn opdracht is om een coalitie en college te vormen en om samen met de partijen een coalitieakkoord te schrijven waarin op hoofdlijnen de ambities voor Staphorst worden verwoord. Dit akkoord vormt de basis voor de nieuwe bestuursperiode 2022-2026.

  Lees verder
 9. Onze dorpen 1d.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 13 maart 2022

  Onze dorpen

  “Hier kom ik weg”, is de titel van onze wekelijkse podcast. Diverse gasten hebben we het afgelopen jaar uitgenodigd om het verhaal van onze samenleving te vertellen. Ondernemers, vrijwilligers en kenners van onze lokale geschiedenis. Wat gebeuren er veel mooie zaken en wat een bijzondere bedrijven hebben we. We mogen er trots op zijn. Trots op de gemeente waar we wonen. Trots op onze inwoners en onze ondernemers.
   
  In de afgelopen periode hebben we als team ChristenUnie onze ambitie verteld. We willen behouden wat goed is en verbeteren wat nog niet goed genoeg is. We hebben de ambitie om Staphorst verder te ontwikkelen.

  Lees verder
 10. Carinova 1a.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 12 maart 2022

  ChristenUnie #opdefietse in Staphorst Zuid

  In vijf weken bezoekt de ChristenUnie alle kernen van de gemeente Staphorst om gesprekken te voeren met inwoners, verenigingen en organisaties. De laatste etappe van de #opdefietse -vertel’s ronde vond vandaag plaats in Staphorst-Zuid.

  De dag werd gestart met een bezoek aan Carinova Staphorst. Twee medewerkers van deze thuiszorgorganisatie hebben verteld over hun werk in onze gemeente. Mooi om te horen hoe ze met veel liefde en compassie zorg bieden aan inwoners. We hebben ook stil gestaan bij de vele mantelzorgers in Staphorst en de impact met dementie. 

  Lees verder
 11. Schigravenweg 1a.jpg
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 5 maart 2022

  ChristenUnie #opdefietse in Rouveen

  De vierde etappe van de #opdefietse – Vertel ’s – ronde vond zaterdag plaats in Rouveen. De ChristenUnie bezoekt in vijf weken alle kernen van de gemeente Staphorst om gesprekken te voeren met inwoners, verenigingen en organisaties.

  Lees verder
 12. Herdenking omgekomen vliegers Zwarteveenweg 1a.jpg
  Meilof.jpg Jan Carlo.jpg
  Door Meilof Troost, Jan Carlo Bos op 4 maart 2022

  Herdenking omgekomen vliegers Zwarteveenweg

  Ieder jaar organiseert de Prins Mauritsschool in Staphorst begin maart een herdenking bij het Flakstopmonument aan de Zwarteveenweg in Staphorst.

  Zo ook vandaag. De kinderen van groep 8 uit de klas van meester Westhoff kwamen naar de Zwarteveenweg om stil te staan bij de gebeurtenis van 6 maart 1944. Een Boeing B-17 met de naam 'Flakstop' werd op dit dag neergeschoten.

  Lees verder
 13. ZORro 2a.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 1 maart 2022

  ZORro

  Aanstaande zaterdagmiddag is het ZORro Zaterdag. De ChristenUnie Staphorst heeft in haar verkiezingsprogramma een belangrijk punt gemaakt van Staphorst zwerfafval-vrij.

  Samen Staphorst Schoon! Dat is het doel.

  Daarvoor heeft de ChristenUnie de ZORro campagne bedacht.

  ZORro staat voor Zwerfafval OpRuimer. ZORro’s zijn helden: samen houden we Staphorst schoon. ZORro is Spaans voor vos en dat is een hint naar Jan Vos en de Jan Vosdag in IJhorst: een mooi voorbeeld van succesvol initiatief om zwerfafval op te ruimen.

  Lees verder
 14. Opdefietse WTC.JPG
  CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
  Door ChristenUnie Staphorst op 26 februari 2022

  ChristenUnie op de fiets bij Wielertourclub Staphorst

  De verkiezingstour “op de fietse” van de ChristenUnie is sinds een aantal weken van start. De partij bezoekt elk weekend een dorp in de gemeente Staphorst en gaat in gesprek met inwoners, verenigingen en organisaties. Zaterdag was de ChristenUnie op bezoek in Punthorst.  Zo’n twintig vrijwilligers van Wielertourclub (WTC) Staphorst werden van koffie en een lekkernij voorzien.

  Lees verder
 15. 1a.jpeg
  Meilof.jpg
  Door Meilof Troost op 25 februari 2022

  Uitbreiding Haven Meppel

  De afgelopen weken werd er in de media gesproken over de wens van Meppel om het havengebied uit te breiden op het grondgebied van Staphorst. Het grondgebied van Staphorst wat als braakliggend terrein werd bestempeld. Dit beeld heeft ons gestoord, omdat dit geen recht doet aan dit waardevolle gebied.

  Lees verder