
In gesprek met de huisarts van Rouveen
Onlangs is de fractie van de ChristenUnie, op een zonnige vrijdagmiddag, in gesprek geweest met dokter Pezeshki Nia. Hij is inmiddels al 10 jaar, sinds 2015, de huisarts in Rouveen en heeft een grote patiëntenkring. De druk op de zorg, op de huisartsen is hoog, al een aantal jaar, er is een tekort aan huisartsen. We zijn als ChristenUnie benieuwd of dit ook zo ervaren wordt door de plaatselijke huisarts en willen graag weten welke maatschappelijke thema’s zoal bij de huisarts terecht komen.
Dokter Pezeshki Nia geeft aan dat ook hij de druk op de huisarts ervaart. Dit heeft o.a. te maken met de tijdelijke extra last door de opvang van Ontheemde Oekraïners. Hij ervaart hierin een cultuurverschil. De huisarts wordt nu ondersteunt door een PA. Een Physician Assistant, dit is een medische professional die zelfstandig en structureel medische taken van de huisarts of medisch specialist overneemt. Het biedt de huisarts nu wat ruimte. Daarnaast is er goed overleg met de gemeente over deze extra vraag naar zorg.
De rol van een plattelandsdokter zoals de huisarts deze vervult bevalt hem wel. Deze kenmerkt zich door een breed scala aan zorgvragen, van medisch tot maatschappelijk en van psychologisch tot pedagogisch. Al deze zorgvragen krijgen van de huisarts de aandacht die het verdient. Zijn rol lijkt soms op die van een welzijnswerker, zo grapt de huisarts: “Soms is een luisterend oor of even helpen naar het vervolg loket net even datgene wat iemand nodig heeft. De huisarts weten ze altijd te vinden.”
Verder hebben we het gehad over de lage vaccinatiegraad waar onlangs de ChristenUnie ook in de raadsvergadering aandacht voor heeft gevraagd. We maken ons hier zorgen over. Als ChristenUnie vinden we dat iedereen hierin zelf hun keuzes mogen maken, maar wel wanneer dit een weloverwogen keuze is. Voorlichting hierin is erg belangrijk en ook die rol pakt de huisarts op.
Tot slot hebben we het met de huisarts gehad over de doelgroep jongeren. We waren benieuwd naar de visie van de huisarts over de mentale gezondheid van de jongeren. Hierbij hebben we het ook gehad over de zorgen die we hebben rond het middelengebruik, alcoholgebruik en roken of vapen. De huisarts herkent dit ook, met name het alcoholgebruik en de invloed daarvan op de mentale gezondheid van de jongeren en de gezinnen.
We hebben een prettig gesprek gevoerd met elkaar en zo een aantal maatschappelijke thema’s met elkaar besproken. De huisarts ziet uit naar de nieuwe huisartsenpraktijk. Deze is volgens de ChristenUnie belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp Rouveen en biedt kansen om de sociale infrastructuur binnen het dorp te ondersteunen en te versterken.