Berichten geschreven door Alberto Schra

 1. IMG_4831.jpeg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 20 juli 2023

  Spelen, bewegen én ontmoeten

  De zomervakantie staat voor de deur. De deuren van de scholen gaan morgenmiddag dicht voor zes weken. Ik denk dat veel leerlingen uitzien naar dit moment en zich verheugen op een fijne zomervakantie. Een tijd van ontspannen en recreëren. Spelen en sporten, bewegen en ontmoeten. Topdrukte op de speelplekken en trapveldjes in onze dorpen.

  Een paar weken geleden hebben we in de gemeenteraad gesproken over de startnotitie voor het opstellen van beleid rond spelen en bewegen in de openbare ruimte.

  Het college deed een voorstel om hier, naast de 20.000 euro die hiervoor eerder al beschikbaar was gesteld, nog 20.000 euro extra voor te reserveren. Het voorstel van het college was vooral gericht op het spelen en bewegen voor kinderen en jongeren.

  Lees verder
 2. PPLG 1.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 21 juni 2023

  - Provinciaal Plan Landelijk Gebied -

  Vorige week woensdag vergaderde de Staphorster gemeenteraad op het Punthorster platteland, in de Dr. Maarten Lutherschool. Dit in verband met de verbouwing van het gemeentehuis.
  Daarbij stond een opiniërende bespreking van het Concept Ontwerp-PPLG Overijssel op de agenda. PPLG staat voor Provinciaal Plan Landelijk Gebied. In het PPLG Overijssel zijn drie doelen belangrijk:

  1. Natuur versterken.
  2. Een sterk sociaaleconomisch platteland.
  3. Toekomstbestendige agrarische sector.

  Lees verder
 3. St. Patricks day 2.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 17 maart 2023

  St. Patricks Day

  Vandaag is het St. Patrick’s Day: de nationale feestdag van Ierland. 17 Maart is de sterfdag van Patricius, die de patroon is van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en hij beschermt tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad.

  Patricius heeft een belangrijke rol gespeeld in het kerstenen van het heidense Ierland. Hij volgde daarvoor de priesteropleiding in Auxerre, het toenmalige Gallië.

  Hij wordt vaak afgebeeld met een klaverblad in z’n hand, als symbool voor de goddelijke Drie-eenheid van het katholieke geloof.

  Lees verder
 4. World Cleanup Day logo.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 14 september 2022

  World Cleanup Day

  Komende zaterdag, 17 september, is het, D.V., World Cleanup Day. World Cleanup Day is een jaarlijkse, wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties.

  Als ChristenUnie Staphorst hebben we in ons verkiezingsprogramma en ook tijdens de campagne de nodige aandacht gevraagd voor dit onderwerp. We hebben samen met @zwerfafval.staphorst de ZORro-campagne gelanceerd: Zwerfafval OpRuimer.

  Lees verder
 5. IMG_2991.jpeg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 15 juni 2022

  Gevolgen van de huidige stikstofaanpak zijn desastreus

  De sociaaleconomische gevolgen van de huidige stikstofaanpak zijn desastreus voor het toekomstperspectief van de agrarische sector in de gemeente Staphorst.

  Naar aanleiding van de kamerbrief van minister van der Wal van afgelopen vrijdag, 10 juni, en de daarbij behorende startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied hebben we gisteravond in de raadsvergadering van Staphorst gesproken over de ontwikkelingen in het dossier stikstofaanpak.

  Lees verder
 6. ZORro 2a.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 1 maart 2022

  ZORro

  Aanstaande zaterdagmiddag is het ZORro Zaterdag. De ChristenUnie Staphorst heeft in haar verkiezingsprogramma een belangrijk punt gemaakt van Staphorst zwerfafval-vrij.

  Samen Staphorst Schoon! Dat is het doel.

  Daarvoor heeft de ChristenUnie de ZORro campagne bedacht.

  ZORro staat voor Zwerfafval OpRuimer. ZORro’s zijn helden: samen houden we Staphorst schoon. ZORro is Spaans voor vos en dat is een hint naar Jan Vos en de Jan Vosdag in IJhorst: een mooi voorbeeld van succesvol initiatief om zwerfafval op te ruimen.

  Lees verder
 7. Schapen 2a.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 29 december 2021

  Als de wolf de passie preekt…

  Er zijn op dit moment weinig wilde dieren die de gemoederen zo bezighouden dan de wolf. Oké, het everzwijn bij de IJssel in Zwolle heeft zichzelf ook aardig in de kijker gespeeld en maakte zich weinig populair door de IJsseldijk flink toe te takelen. Inmiddels is het beest in opdracht van de provincie afgeschoten.

  Maar ook de wolf gedraagt zich niet voorbeeldig. Begin oktober is de wolf ook in Staphorst en Rouveen gesignaleerd en zijn er op verschillende plekken meerdere schapen doodgebeten.

  Lees verder
 8. Ondernemer 1.JPG
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 19 november 2021

  Ondernemer!

  Toen ik in 2018 raadslid werd moest ik aangeven wat mijn nevenfuncties waren. Ondernemer, dat was ik, dat ben ik, al 24 jaar lang. Het was alleen wat verwarrend om te horen dat het ondernemerschap een nevenfunctie was. Voor mijn gevoel was het raadslidmaatschap de nevenfunctie ;-). Maar dat terzijde.

  Lees verder
 9. Staphorst en landbouw 1.jpg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 20 oktober 2021

  Staphorst en landbouw: onlosmakelijk met elkaar verbonden

  Op 6 juli heeft de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraadsvergadering van Staphorst haar zorg uitgesproken over het toekomstperspectief van de landbouw in Staphorst. Directe aanleiding voor ons betoog was het verschijnen van de rapporten van Erisman en van het PBL. We hebben aangekondigd hier schriftelijke vragen over te gaan stellen.

  De afgelopen periode hebben wij hierover nagedacht en uitvoerig gesproken tijdens de fractievergaderingen. Dit heeft geresulteerd in onderstaande inleiding, overzicht van publicaties en daarnaast de schriftelijke vragen die wij, samen met de fractie van de SGP, aan het college van B&W hebben gesteld.

  Lees verder
 10. Aalstal 2a.jpeg
  Alberto.jpg
  Door Alberto Schra op 2 oktober 2021

  Excursie Aalstal IJhorst

  Kort voor de zomervakantie kreeg de gemeenteraad van Staphorst een brief van Sportvisserij Oost-Nederland met als onderwerp “Aalstal IJhorst”. Als hengelsporter en lid van de Staphorster Hengelaars Vereniging spits je dan de oren. In 2015 is de aalstal in samenwerking met diverse partijen, op initiatief van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst – Staphorst e.o., gereconstrueerd.

  Lees verder