Gehuld in verhalen

Carla Dik Faber prinsjesdag 2017 1bdinsdag 19 september 2017

Elke derde dinsdag van september is het weer zover: Prinsjesdag. Ter ere van deze gelegenheid zoekt Carla Dik-Faber nauwkeurig een outfit uit. Hergebruik en zorgvuldig omgaan met de schepping zijn hierbij leidend. Eerder verscheen ze in kleding gemaakt van oude Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen en visnetten. Dit jaar kiest ze voor een jasje en rok gemaakt van oude klederdrachtstoffen. “Hierdoor draag ik de verhalen figuurlijk met mij mee,” vertelt het Kamerlid.

“De stoffen waarmee het jasje en de rok zijn gemaakt, evenals de zilveren knopen, zijn eerder gedragen bij alledaagse of bijzondere gelegenheden. Ze vertellen het levensverhaal van mensen. Zo zijn de pofmouwen gemaakt van een zondagse schort; de rode, op originele wijze gevouwen doek werd dagelijks gedragen en is de bies van het jasje van blauwe krablappenstof. De rok is gemaakt van verschillende borstrokkenstof.”

De kleding die Dik-Faber deze Prinsjesdag draagt is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. “Het is een mooie manier om te laten zien dat je tradities een nieuwe betekenis kunt geven en naar deze tijd kunt vertalen. “Voor de fotoreportage gaat ze daarom op de foto met Jentje Bonte-Huls (84). De locaties zijn een monumentale boerderij en de zuivelfabriek van Rouveen. Oud en jong, verleden en heden komen hier mooi samen.

De ontwerper van het pakje is Roelie van Dijk-Knoll uit Rouveen. Zij is coupeuse en lerares. Daarnaast is ze aangesloten bij de Verenigde Modevakscholen in Nederland. Eerder ontwierp zij klederdracht in een modern jasje voor “Staphorst op de Catwalk”.

Kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag in Staphorster klederdracht: zie ook Website gemeente Staphorst en De Stentor

« Terug