Een monsterklus aan de Klaas Kloosterweg

KK-3-2.jpeg
Klaas 63.jpg
Door Klaas Piel op 17 januari 2024 om 21:00

Een monsterklus aan de Klaas Kloosterweg

Eind jaren 20 van de vorige eeuw werd er langzaam een begin gemaakt met de grote herinrichting van Nederland. Eerst via de ontginningsmaatschappij Overijssel en later door middel van verschillende ruilverkavelingen. Zo is ook het grondgebied van de gemeente Staphorst drastisch gewijzigd. Optimalisatie en efficiëntie voor een betere toekomst was de achterliggende gedachte. De crises tijdens de jaren dertig met veel werkloosheid als gevolg heeft een belangrijke boost gegeven aan de vele ruilverkavelingsprojecten in Nederland.

In alle hectiek van toen is ook de Deventerweg er gekomen. De Deventerweg dankte zijn naam aan de mensen uit Deventer die in de crisistijd aan de naar hun genoemde weg gewerkt hebben. In hoeverre dit ook voor het gedeelte waar we vanavond over spreken ook geldt, is mij niet bekend, want de naam is ergens tussen 1941 en 1943 gewijzigd in de huidige Klaas Kloosterweg. Tot aan de dag van vandaag wordt in de volksmond de Deventerweg, in het dialect: de Dee’mterweg, nog wel eens genoemd.

Ik vond nog een anekdote uit het Agrarisch Nieuwsblad van 23 april 1941 met een verslag van een daarvoor gehouden raadsvergadering in de gemeente Staphorst: Er wordt door een raadslid met argwaan gesproken of de gronden langs de Deventerweg wel geschikt zijn voor het vestigen van nieuwe veebedrijven…

Wethouder Klooster merkte toen op dat er wel rekening gehouden moet worden dat er in de toekomst bebouwing gaat komen langs de Deventerweg. Er worden daarvoor kabels gelegd en zo zal deze weg ook verhard worden. Daarom hebben B en W deze weg als toekomstige bewoning in hun plan opgenomen. Het plan wordt uiteindelijk aangenomen.

Eind zeventiger jaren is de klinkerverharding aangevuld met de huidige betonnen verharding, die het nu bijna vijftig jaar heeft volgehouden. De argumenten om onderhoud te plegen zijn duidelijk en voelbaar voor de aanwonenden en gebruikers van deze weg.

Anno 2024 staat er een nieuwe uitdaging voor een gedeelte van de Klaas Kloosterweg op de agenda.

KK-1De betonverharding en onderliggende lagen inclusief het aanwezige veenpakket worden verwijderd tot op het vaste zand en van daaruit weer opgebouwd met zand, menggranulaat en als afwerking asfalt en de zijkanten met bermbeton. Daarnaast zullen er 175 bomen gekapt moeten worden aan de zuidoostzijde voor het nuts-tracé, waar ook weer nieuwe beplanting voor terug geplant gaat worden.

KK-2-2Onder normale omstandigheden zullen de werkzaamheden voor het geplande weggedeelte ongeveer een jaar in beslag nemen en voor een bepaalde overlast zorgen. Hierover is gecommuniceerd met de bewoners. Ook gebruikers van gronden, tijdens het groeiseizoen met de bijbehorende werkzaamheden op het land, kunnen overlast ervaren. We onderstrepen dan ook een goede communicatie tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

De ChristenUnie kan zich vinden in het voorgestelde onderhoud en denkt dat hiermee weer een goede basis gelegd gaat worden voor de komende decennia.

Namens de fractie van de ChristenUnie Staphorst
Klaas Piel