Afscheid Alwin Mussche

Afscheid Alwin 5a.jpg
Logo CU.png
Door ChristenUnie op 1 november 2023 om 11:00

Afscheid Alwin Mussche

Beste Alwin,

De dag waarvan je wist dat die een keer zou komen. Als laatste in de rij mag ik, namens onze fractie van de ChristenUnie, je toespreken. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik hier wel een beetje gespannen voor ben. Ik vind het namelijk erg bijzonder om, hier, op deze plek, in dit huis, in deze raadszaal, met deze mensen om ons heen, je te mogen toespreken.

En als laatste in de rij bestaat altijd de grote kans dat veel zaken al benoemd worden. En ik zou natuurlijk leuke anekdotes kunnen vertellen over garages die tijdens de campagneperiodes werden omgebouwd tot studio’s of iets kunnen zeggen over het feit dat een wethouder duurzaamheid al die jaren met een oude diesel door het dorp tuft, maar opmerkelijk genoeg vlak voor zijn vertrek naar Hardenberg plotseling een spiksplinternieuwe elektrische Hyundai heeft aangeschaft. Maar dat ga ik allemaal niet doen. Ik ga je toespreken aan de hand van dit boek: ‘Notities van een Generaal’.  En om alle speculatieve krantenkoppen van morgen alvast te voorkomen: nee, deze titel onthuld nu niet je feitelijke aard in al die jaren binnen onze fractie of als bestuurder in het gemeentehuis.

Nee, dit boek Notitie van een Generaal is geschreven en onlangs uitgebracht door Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten. Peter van Uhm droeg als hoogste militair altijd een notitieblokje bij zich - Boekje Pienter noemde hij het - dat is een term uit het leger - en in het boekje noteerde hij dan waardevolle inzichten en teksten over leven en leiderschap. En dit worden 40 van deze inzichten en teksten door Peter van Uhm nader beschreven. En hoewel het lastig kiezen was, heb ik drie lessen over leven en leiderschap eruit gezocht, omdat ze jouw werk en inzet voor onze gemeente Staphorst zo typeren. De overige 37 lessen lees je maar mooi in je nieuwe werkkamer van de gemeente Hardenberg, want je krijgt dit boekje uiteraard zo meteen als cadeau mee.

“Waardeer niet alleen het eindresultaat, ook inzet doet ertoe” is het eerste inzicht die ik gekozen heb.
Alwin, je hebt veel betekend voor onze fractie, voor dit huis en voor onze inwoners. Veel resultaten heb je bereikt. En we zouden nu veel zaken kunnen benoemen, maar ik wil juist even stilstaan bij je inzet. Je inzet die begon als fractievolger hier op de publieke tribune, daarna als raadslid, als fractievoorzitter en vanaf 2018 als wethouder. Je kunt onderhand wel zeggen dat deze raadszaal voor jou onderhand een verlengde huiskamer is geworden. En altijd met dezelfde drive, met dezelfde inzet. En weet u - deze inzet nam zulke vormen aan, dat wij ons serieus weleens afgevraagd hebben of Alwin wel slaapt. Ik bedoel, ik kon ‘m gerust elf uur of half twaalf ’s avonds nog bellen - waarbij je ook kunt afvragen, waarom je hem op dat tijdstip nog moet bellen, maar dat is een andere vraag- maar hij pakt em steevast op.  ‘Nou, ik ben nog bezig met voorbereidingen voor collegevergadering of lees nog even stukken door’. Altijd aan de slag. Onze grote waardering voor je inzet.  

Een tweede les die ik gekozen heb is: Vertrouw je onderbuik, kies je woorden zorgvuldig
Beste mensen, wie je ook vraagt: je staat bekend om je eerlijkheid en doortastendheid. Je beschikt over veel parate kennis. Maar je bent iemand die weloverwogen aan het werk is. Je zegt niet zomaar wat om een antwoord te geven. Spreekt woorden uit waarover je goed nadenkt. Gedegen aan het werk. En daar kun je soms best jaloers op zijn. En dat is een gave waar de gemeente Hardenberg ook zeker haar voordeel mee gaat doen.

Alwin en de laatste les die je typeert: Vergeet nooit de menselijke maat.
Je betrokkenheid en inzet, al je woorden en daden, ten goede: ze zijn gericht op de menselijk maat. Je wilt van betekenis voor die ander. De kwetsbaren of juist net dat stukje hulp nodig heeft. Je verantwoordelijk voelen en weten voor dat stukje aarde dat wij in bruikleen hebben gekregen. Samenwerken met anderen om het goede te zoeken voor de gemeente Staphorst.  

Afscheid Alwin 3Alwin, we gaan nu in Staphorst afscheid van je nemen. En wellicht komen we je in een andere rol en functie wel weer tegen. We hebben een goede bestuurder van hen weggekaapt en nu krijgen ze zeker een goede bestuurder weer terug. Daar zijn we van overtuigd. Namens de fractie wil ik je erg bedanken voor alles wat je voor ons en onze gemeente betekent hebt. En we wensen je daar heel veel wijsheid, succes en vooral ook werkplezier toe.

Maar voordat je echt weggaat willen we nog wel een boodschap aan de inwoners en het gemeentebestuur aan de Hardenberg meegeven. En we zullen het nog een keertje goed voordoen. Het is namelijk Mussche, Alwin Mussche, met een ch. Want er komen allerlei varianten voorbij, hilarisch soms. Neem nou bijvoorbeeld wethouder Musje. Ja, zo’n beeld van een vogel blijft dan wel plakken. En dat is het toch niet en dat doet zeker geen recht aan jouw capaciteiten. Dat hebben we ook nu alvast even rechtgezet.

Tot slot, Alwin, neem ik hier ook even de vrijheid om persoonlijk nog een paar woorden tot je te richten. In de afgelopen zes jaren hebben we veel en intensief met elkaar opgetrokken. Veel appjes regelmatig bellen en van tijd tot tijd kwam ik even bij je langs voor een kop koffie en een biertje. Ik denk terug aan mijn start, nieuw in de gemeenteraad, nieuw als fractievoorzitter en je weg daarin moeten vinden. Je voordeur of de deur van de werkkamer stond altijd open. Ik kon al die jaren altijd bij je terecht en we hebben veel met elkaar besproken. Dank voor de gesprekken, voor je inzichten, voor je bereidheid. Ik heb dat altijd als erg fijn ervaren!

En zo hebben onze levens met elkaar opgetrokken en, zoals dat vaker gaat, gaan onze levens nu ook weer verder met een eigen richting. Er staat een mooie tekst in het Bijbelboek Spreuken: Mensen maken plannen voor hun leven, maar de Heer bepaalt wat er gebeurt. En vanuit deze achtergrond mogen we ook tegen elkaar zeggen. Ga met God en Hij zal met je gaan. En dat wens ik je van harte toe!

Alwin, het ga je goed!

Fractie ChristenUnie Staphorst
Jan Carlo Bos
Meilof Troost
Alberto Schra
Luuk Hoeve
Klaas Piel