Invalidenparkeerkaart

Invaliden parkerkaart 1a.jpg
Jan Carlo.jpg
Door Jan Carlo Bos op 18 juni 2021 om 15:00

Invalidenparkeerkaart

In Staphorst is gratis parkeren een groot goed. Daar zijn we blij mee en het is ook belangrijk voor onze lokale middenstand. Ook voor de minder validen zijn er parkeerplaatsen beschikbaar. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat ook zij volop mee kunnen (blijven) doen in onze samenleving.

Nu kan een inwoner een invalidenparkeerkaart aanvragen bij een gemeente. Omdat daarvoor kosten worden gemaakt (waaronder een keuring), kunnen gemeenten een bijdrage (leges) vragen voor deze kaart.

Invaliden parkeerkaart 3Zo ook in onze gemeente. Nu hebben wij met verbazing een onderzoek gelezen dat onze gemeente Staphorst de op één na duurste gemeente van onze Provincie is, als gaat om het verkrijgen van een invalidekaart.  Waar je in onze buurgemeente Steenwijkerland ‘slechts’ 16,20 euro moet betalen voor een kaart, betalen onze inwoners 137 euro voor dezelfde invalidenkaart. In Hardenberg wordt de invalidenparkeerkaart gratis aangeboden.

Wij verwachten dat onze gemeente Staphorst met een groot sociaal hart, zoals onlangs uit een ander onderzoek bleek, dat deze kosten in alle redelijkheid en billijkheid zijn.  In 2017 hebben we al gevraagd een kaart voor onze minima helemaal te vergoeden, maar dat houdt wat ons betreft niet in dat inwoners die niet tot de minima behoren het één na duurste tarief van Overijssel moeten betalen. Deze verhouding vinden wij te scheef en moet, wat ons betreft, aangepast worden.

We hebben het College van Burgemeester en Wethouders daarom (schriftelijke) vragen gesteld. Om tekst en uitleg te geven over de verschillen en daarbij ook verzocht om de gevolgen in kaart te brengen wanneer deze kosten worden verlaagd of worden afgeschaft. Op basis hiervan kunnen wij vervolgacties ondernemen. Uiteraard gaan wij, in onze reactie op de zomernota (als basis voor de begroting van 2022) aandacht aan deze situatie schenken.