Van tekentafel tot winkelkar…

Supermarkt 1.jpg
CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
Door ChristenUnie Staphorst op 21 januari 2022 om 11:00

Van tekentafel tot winkelkar…

Een nieuwe supermarkt in Rouveen. Over dit onderwerp heeft uw wellicht weleens iets gehoord of gelezen. En dat kan. De familie Bisschop is, als initiatiefnemer, al tien jaar bezig met dit plan voor het dorp Rouveen. En het proces gaat met drie stappen vooruit om vervolgens weer met twee stappen terug te gaan.

Vorig jaar, in januari 2020, hebben wij als (als gemeenteraad) voor de laatste keer gesproken over het initiatief. Er lagen toen tekeningen/schetsen op tafel waar de raad aandacht heeft gevraagd voor (behoud van) de boerderij aan de Oude Rijksweg 457 en de totale omvang van het project. Op basis van deze uitspraken is de initiatiefnemer opnieuw naar de tekentafel gegaan en zijn de plannen aangepast. Afgelopen dinsdagavond is over dit aangepaste voor een supermarkt in Rouveen gesproken in de gemeenteraad.

Rouveen groeit! Even tussen haakjes; afgelopen dinsdagavond is ingestemd met de bouw van 82 (!) nieuwe woningen in Rouveen. En dat is mooi! En je ziet dat deze groei ook een aantrekkingskracht heeft op ondernemers: de komst van een bakker, de bouw van een nieuw gezondheidscentrum, nieuwbouw van kinderopvang en ga zo maar door. En in dat beeld zou een nieuwe volwaardige supermarkt een aanwinst zijn. Ook dat versterkt de aantrekkingskracht en de leefbaarheid van het dorp.  

Een inwoner die, samen met een ondernemer met verstand van (winkel)zaken, het ziet zitten om een volwaardige supermarkt in Rouveen te starten. Met daarbij ruimte voor kleinere winkels -over aantrekkingskracht gesproken- en de bouw van appartementen. Dat zijn kansen die niet vaak voorbijkomen. Als ChristenUnie zijn we hier blij mee. Het was ook goed om te zien dat ook andere fracties in de gemeenteraad het idee steunen en duidelijke kaders hebben meegegeven voor het vervolg.

Supermarkt 3

Uit onze gesprekken me met de initiatiefnemers blijkt dat er nog een pittige klus wacht met de nodige uitdagingen. Als het gaat om het proces met afstemming met allerlei partijen en ook de inhoud van de plannen. En die plannen zouden zomaar kunnen stranden. En dat zouden wij erg jammer vinden.

Daarom hebben wij als ChristenUnie een oproep gedaan om als lokale overheid een helpende hand te bieden en hem niet alleen (weer) op pad te sturen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat bij (dergelijke) grote projecten die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp de gemeente meer regie moet nemen. Door als gemeente bijvoorbeeld ondersteuning aan te bieden in een goede afstemming met externe partijen of door bijvoorbeeld mee te denken als het gaat om verkeersafwikkeling of parkeren. Het gevoel geven: samen komen we verder! Helaas bleek onze oproep bij andere fracties geen gehoor te vinden.

Desondanks hopen wij van harte dat het proces van ‘tekentafel tot winkelkar’ slaagt.  Dat er een volwaardige supermarkt met winkeltjes en appartementen in Rouveen gerealiseerd gaat worden. Dat zou prachtig zijn!

Deel dit bericht