Dankbaar

Begraafplaats Rouveen.jpg
Jan Carlo.jpg
Door Jan Carlo Bos op 8 juli 2021 om 22:00

Dankbaar

Stel je de (onwerkelijke) situatie eens voor: een jong gezin is in blijde verwachting. Ze hebben het iedereen verteld en treffen allerlei voorbereidingen. En dan, tijdens één van de controlebezoeken, krijgen ze het trieste bericht dat het kindje in de buik niet meer leeft. Wat een ongelofelijk klap moet dat zijn en wat een verdriet gaat er achter schuil. Voor ouders, grootouders, vrienden en vriendinnen. Te midden van dat verdriet moeten ouders plotseling andere keuzes maken. Geen geboortebericht, maar een bericht van overlijden. Geen wiegje, maar een graf.

Wanneer een kindje tijdens een zwangerschap 24 weken oud is verplicht onze Nederlandse wet om over te gaan tot begraven of cremeren.  Maar wanneer een kindje in een zwangerschap nog geen 24 weken is, geldt deze verplichting niet. Ouders moeten dan een lastige afweging maken. Willen we het kindje op privé terrein begraven? Maar wat als we in de toekomst willen verhuizen? Of plaatsen we ons kind in een bestaand graf van opa of oma. Maar wat herinnert ons straks aan ons kindje op deze plek? Of ouders kunnen een nieuw graf kopen. Met alle kosten en verplichtingen van dien.

Een aantal gemeenten hebben een speciale plek op de begraafplaats ingericht waar kinderen die tijdens de zwangerschap nog geen 24 weken oud zijn begraven kunnen worden. Een plek met een gedenkmonument waar een eigen naamplaatje als een tastbare plek en herinnering op bevestigd kan worden. Een plek waarbij de kosten voor begraven ook lager zijn.

Afgelopen dinsdagavond hebben we als ChristenUnie in de gemeenteraad voorstel ingediend om dit ook in onze gemeente mogelijk te maken op de begraafplaatsen in Staphorst, Rouveen en IJhorst. Over de behoefte hebben we contact gehad met (lokale) instanties, waaronder Stichting Steunpunt Nova en de Verloskundige Praktijk. Zij hebben ons voorstel van harte ondersteund.

We vinden het belangrijk dat ouders altijd een eigen keuze blijven houden, maar met dit initiatief wordt er een aanvullende mogelijkheid geboden. Voor ouders die worden geconfronteerd met dit groot verlies. Tegelijkertijd heeft dit initiatief voor ons ook een andere overtuiging. Of het nu gaat om een kindje dat tijdens de zwangerschap 17 weken oud is, of een moeder van 53 jaar of een opa 88 jaar: elk schepsel heeft voor God een gelijke waarde.

Tijdens de vergadering heeft de gehele gemeenteraad zich achter dit initiatief geschaard en hiermee ingestemd. En daar zijn we erg dankbaar voor. Het Burgemeester en Wethouders heeft nu concreet de opdracht gekregen om het initiatief verder uit te werken en een bedrag hiervoor te reserveren in de komende begroting.

Jan Carlo Bos
ChristenUnie Staphorst

fractie@staphorst.christenunie.nl