Raadsmemo de Esch V

Industrieterrein.jpg
Luuk.jpg
Door Luuk Hoeve op 19 december 2020 om 16:00

Raadsmemo de Esch V

In de omgevingsvisie is het gebied aan de overzijde van Gorterlaan (kant van het zwembad) opgenomen voor uitbreiding van de toekomstige industrieterrein. Dit gebied valt ook in de ruilverkaveling en raakt de afgaande- en opkomende eigenaren. Industriegrond is veel meer waard dan landbouwgrond.

Er is een mediation georganiseerd tussen de afgaande- en opkomende eigenaren. Deze is afgesloten zonder dat de huidige en toekomstige eigenaren tot een overeenstemming zijn gekomen.

Een conclusie was dat een regeling tussen de grondeigenaren pas zinvol is als deze breed afgesproken kan worden en er een financiële regeling is tussen de grondeigenaren op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van een bestemmingsplanwijziging van agrarisch naar bedrijventerrein.

In het rapport wordt concludeert dat er geen breed gedragen oplossing is gevonden. Op basis van deze conclusie heeft het college vastgesteld dat deze mediation poging is geëindigd zonder een concreet resultaat.

Een vraag die leeft en nog veel gesteld wordt, wat was nu op welk moment bekend. Het bedrijventerrein Bullingerslag en een gedeelte van de percelen bij de Schuthekkeweg, De Slagen, De Esch IV zijn bewust buiten de landinrichting gelaten. Bij het ontwerpen van de Omgevingsvisie medio 2017 kwam het gebied ten zuiden van de Gorterlaan (De Esch V) in beeld voor uitbreiding van het bedrijventerrein. Hier is een voortdurende discussie over of dit niet eerder bekend was bij de gemeente. In de beantwoording van de vragen lezen wij dat dit toen niet bekend was.

Het kan wel meer dan 20 jaar duren voordat er sprake is van benutten van gronden voor industrie op de Esch 5. Er is de komende jaren nog voldoende grond beschikbaar voor industrie (Esch 0, Esch 4 en Bullingerslag). Was de grond binnen 10 jaar nodig, dan was het makkelijker om een regeling af te spreken afgaande- en opkomende eigenaren. In de omgevingsvisie is dit gebied aangewezen met een stip als zoekgebied, of hier ook daadwerkelijk de uitbreiding van de toekomstige industrieterrein plaats gaat vinden is ook niet helemaal zeker.

Luuk Hoeve