Beleidsnota huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting arbeidsmigranten.jpg
Luuk.jpg
Door Luuk Hoeve op 19 december 2020 om 16:37

Beleidsnota huisvesting arbeidsmigranten

Eind 2019 heeft de raad gevraagd om een beleidsnota over huisvesting arbeidsmigranten, een nota met de focus op goede huisvesting en het voorkomen van overlast.
Nederland is in trek bij veel arbeidsmigranten. Deze arbeiders zijn aan de ene kant onmisbaar, maar kan aan de andere kant ook voor problemen zorgen. Net als andere werknemers verdienen arbeidsmigranten fatsoenlijke woonomstandigheden.

De nota is duidelijke en beknopte opgesteld. Huisvesting van arbeidsmigranten heeft een tijdelijk karakter. De beleidsnota geeft een kader waaraan initiatieven voor de huisvesting voor arbeidsmigranten kunnen worden getoetst.

De huisvesting moet voldoen aan een basiskwaliteit, t.a.v. veiligheid, hygiëne, sanitair, ruimte, privacy. Het uitgangspunt is een kleinschalige omvang van 4 personen per locatie, dit moet zorgen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

In de nota wordt ook het belang van een goede balans tussen de druk op de woningmarkt en het beschikbaar houden van voldoende woningen voor starters, doorstromers. Het is niet toegestaan om arbeidsmigranten zomaar in een woning te huisvesten.

Door de regelmatig wisselende samenstelling van bewoners is huisvesting in de kernen niet bevorderlijk voor de sociale integratie in de woonomgeving., omdat er altijd sprake is van een tijdelijk verblijf. Bij nieuwe initiatieven waar een vergunning voor is verleent moet ook een contactpersoon/aanspreekpunt gekoppeld zijn aan de huisvestingslocatie.

Huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieterreinen is moeilijk verenigbaar en niet toegestaan. Recreanten stellen andere eisen aan gebruik dan arbeidsmigranten. Vermenging van huisvesting van arbeidsmigranten en recreatieve huisvesting zal afbreuk doen aan het toeristisch-recreatieve product in de gemeente Staphorst. De gemeente Staphorst is juist gericht op een upgrading van deze sector. Daarom is het goed dat in het beleid is opgenomen dat huisvesting op recreatieterreinen niet is toegestaan.

Al met al is de ChristenUnie content met deze beleidsnotitie en willen op termijn evalueren hoe dit beleid in de praktijk werkt.

Luuk Hoeve