Drugsgebruik in Staphorst

Partydrugs
Jan Carlo.jpg
Door Jan Carlo Bos op 8 februari 2020 om 18:50

Drugsgebruik in Staphorst

Deze week is het GGD onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren van 16 tot 25 jaar in Staphorst openbaar gemaakt. Conclusie (kortweg gezegd): er is drugsgebruik in onze gemeente aanwezig, maar niet in problematische omvang. Wel zijn er zorgen.

Eind 2018 heeft de gemeenteraad besloten een onderzoek naar drugsgebruik in Staphorst te laten uitvoeren. Goede cijfers waren namelijk niet beschikbaar. Daarnaast kregen we wel signalen over drugsgebruik. Denk alleen al aan de ‘wakeup-call’ van onze Jongerenraad. Ook in de contacten met dorpsgenoten kwam het drugsgebruik ter sprake.

We zijn blij met het uitgebreide onderzoek, waarbij de GGD een enquête heeft gehouden onder onze jongeren en meerdere gesprekken heeft gevoerd met tal van professionals. Daaruit blijkt dat onze gemeente niet afwijkt van andere gemeenten, zo stelt het rapport. Tegelijkertijd maakt een deel van onze jongeren zich zorgen zijn en ook uit het rapport komen risico’s naar voren. Deze zorgen en risico’s vragen onze aandacht: het is makkelijk verkrijgbaar en we gaan drugsgebruik steeds meer als ‘normaal’ beschouwen. Ook worden specifieke ‘Staphorster risicofactoren’ genoemd; er is onbekendheid met drugs en herkennen we de signalen van drugsgebruik? En wat doen we als we drugsgebruik opmerken bij onze kinderen/jongeren? Maken we dat bespreekbaar? En: hoe gaan we om met alcoholgebruik? Uit het onderzoekt blijkt dat er ook zorgen zijn over het alcoholgebruik, de leeftijd waarop jongeren drinken en de hoeveelheid.  

Het inzichtelijk maken van het huidig gebruik was een doel van het onderzoek, maar het rapport roept ook nadrukkelijk op om ‘met elkaar in gesprek te gaan’. Als fractie van ChristenUnie gaan we daarom komende dinsdag in de gemeenteraad voorstellen dit onderwerp op een eerstvolgende vergadering te agenderen om het inhoudelijk met elkaar te bespreken:  wat zeggen ons de conclusies van dit rapport en hoe gaan we aan de slag met de genoemde aangrijpingspunten en adviezen.  

Want hoewel ouders en hun kinderen primair verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid (en die van hun kinderen) vinden wij het belangrijk om als overheid te (blijven) investeren in de gezondheid van onze jongeren.

Jan Carlo Bos
ChristenUnie Staphorst

Meer info over het onderzoek