Geen vast contract voor 72 medewerkers van Reestmond

Sleutel Reestmond2-3vrijdag 22 april 2016

Raadsvergadering 19 april 2016
Dinsdagavond waren er veel werknemers van Reestmond op bezoek bij de gemeenteraad van Staphorst. De gemeenteraad sprak die avond over een motie die de ChristenUnie samen met de PvdA had ingediend. Deze motie riep op om 72 werknemers met een tijdelijk contract bij Reestmond een vast contract te geven.

In 2014 is besloten om deze tijdelijke contracten niet om te zetten in een vast contract omdat men wilde proberen om voor deze mensen een werkplek buiten Reestmond te vinden. Onlangs heeft Reestmond geëvalueerd in hoeverre dat is gelukt. Hieruit bleek dat in een jaar tijd voor tien personen een reguliere werkplek buiten Reestmond is gevonden. Voor de overige tijdelijke contracten is in een jaar tijd geen reguliere werkplek gevonden. Als ChristenUnie vinden we dit resultaat onvoldoende.

De ChristenUnie vindt het daarom niet wenselijk om deze mensen nog langer in onzekerheid te laten zitten. Deze 72 werknemers van Reestmond hebben in het verleden een indicatie gekregen dat zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. De gemeente Staphorst is samen met Meppel, Westerveld en De Wolden werkgever en moet zich een goed werkgever tonen door een perspectief te geven aan deze werknemers.

Daar komt nog bij dat deze 72 werknemers na hun maximale aantal tijdelijke contracten bij Reestmond aan het werk blijven via een contract bij een uitzendbureau. Op zichzelf is het natuurlijk goed dat deze mensen niet werkloos blijven, maar uit de evaluatie blijkt dat het nog maar de vraag is of deze constructie juridisch wel helemaal correct is.

Tijdens de raadsvergadering waren er drie insprekers die de gemeenteraad opriepen om een duidelijk perspectief te geven door een vast contract te geven. Symbolisch werd aan de gemeenteraad van Staphorst een sleutel overhandigd. Twee van de vier verantwoordelijke gemeenten (Meppel en Westerveld) hadden zich namelijk al uitgesproken voor omzetting van de tijdelijke contracten. De gemeente Staphorst heeft de doorslaggevende stem.

Helaas bleef de sleutel liggen. Alleen ChristenUnie en PvdA hebben voor de motie gestemd. SGP, CDA en Liberaal Netwerk waren tegen. De werknemers van Reestmond blijven dus nog in een onzekere situatie over hun toekomst zitten. De ChristenUnie blijft alle ontwikkelingen rondom Reestmond volgen en het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest dat we over deze 72 werknemers spreken.

Alwin Mussche

Motie vaste dienstverbanden medewerkers Reestmond

« Terug naar nieuwsarchief

Reacties op 'Geen vast contract voor 72 medewerkers van Reestmond'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.