Maidenspeech Nelie Huls

Maidenspeech Nelie 2.jpg
CU-Logo-Staphorst-Impact-in-Cirkel-RGB.png
Door ChristenUnie Staphorst op 9 april 2024 om 22:30

Maidenspeech Nelie Huls

Nelie Huls hield dinsdagavond 9 april 2024 haar eerste bijdrage (maidenspeech) in de gemeenteraad van Staphorst. Zij gaf een inkijk in haar werk in het speciaal onderwijs, haar persoonlijke overtuiging en sprak over het voorrecht om nu als volksvertegenwoordiger actief te mogen zijn.

Lees hier haar hele bijdrage over begrotingswijziging/kadernota Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland.

Ik ben verheugd hier als raadslid van de gemeente Staphorst nu te mogen staan en een bijdrage te mogen leveren. Mijn collega fractieleden weten al dat wanneer het over jeugd gaat, en helemaal als het over jeugd gaat wanneer het niet helemaal volgens het boekje gaat, ik “aan” ga.

Bijna 25 jaar geleden kwam ik via een MBO stage in het speciaal onderwijs terecht. Daar was ik op mijn plaats. Leerlingen begeleiden en extra ondersteuning bieden waar dat in het regulier onderwijs onvoldoende kan, geeft mij veel voldoening. Deze leerlingen, die toch wel vaak negatieve ervaringen hebben gehad, een gevoel hebben van vaak falen, tóch succeservaringen bieden. Vaak gaat dit met vallen en opstaan, falen en opnieuw beginnen, iedere dag een nieuwe kans. Hierbij is ook een intensieve samenwerking met ouders en andere betrokkenen nodig. Ouders die vaak ook een gevoel van falen ervaren, van het niet meer weten. Wanneer je dan vanuit onderwijs of vanuit een goede samenwerking wat kan betekenen voor zo’n leerling is dat heel waardevol. Vanuit mijn christelijke identiteit is dat ook mijn roeping, zoals het in Romeinen15: 2 staat “ Laat een ieder van ons zich richten op het belang van de ander, op wat goed en opbouwend voor hem is.”

Inmiddels is mijn bemoeienis voor deze doelgroep niet meer beperkt tot de leerlingen in mijn stageklas, maar uitgebreid naar de begeleiding van de leerlingen en samenwerking met ouders voor een hele afdeling en hopelijk binnenkort, wanneer de studie onderwijswetenschappen is afgerond voor nog meer jeugdigen. Daarom ook dat ik nu vanuit de gemeenteraad, ook deze doelgroep zou willen ondersteunen vanuit een meer voorzienende rol. Ik hoop mijn kennis, mijn ervaring maar vooral ook mijn passie én overtuiging, mede voor hen, in te zetten in de gemeenteraad.

Ik mag dan ook namens de fractie van de ChristenUnie zeggen dat we blij zijn met het RSJ IJsselland die betrokken is bij de jeugdhulp voor onze gemeente. Er zijn kinderen en ouders die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van hun kinderen. Hoe moeilijk is het vaak om aan te geven dat er hulp nodig is, dat het niet vanzelf gaat of dat jou het niet meer alleen lukt. Maar Charlie Mackesy verwoordt in zijn boek “De jongen, de mol, de vos en het paard “, “Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je weigert op te geven”. En dan is het goed dat er een organisatie is die meekijkt naar welke hulpverlening er is, wat ze kunnen bieden en of dat ook van voldoende kwaliteit is om zo beter aan te kunnen sluiten bij de zorgvragen van de cliënten. We zijn dan ook blij nu te lezen dat er een kwaliteitsslag gemaakt lijkt te worden binnen de organisatie. Nieuw inkoopmodel en doorontwikkeling daarvan, contractmanagement en -beheer en datagedreven werken. Echter vraagt dit ook om een kritische blik zoals de ChristenUnie die in juni 2023 ook al heeft gegeven. Er wordt nu aan de gemeente een begrotingswijziging gevraagd van ruim 13% ten opzichte van de huidige begroting voor met name incidentele kosten, die ook berekend wordt in de begroting voor 2025. De meeste van deze incidentele kosten zijn processen die in 2024 al deels bekend waren. Hadden deze kosten niet eerder voorzien kunnen worden? Ook wordt er in de rapportage van 2023 al gesproken over een uitbreiding van 1.89 fte die nu gecontinueerd moet worden. Waarom wordt deze dan nu pas opgenomen in de begroting? En is een bedrag van 50.000 euro nodig voor het opstellen van een regiovisie terwijl deze in 2020 niet begroot is en toen blijkbaar onderdeel van de bestaande taakstelling was? Al met al een behoorlijke begrotingswijziging waardoor de begroting van 2025 een verhoging van ruim 18% vraagt ten opzichte van de begroting van 2024. Wij vragen ons af, in hoeverre wordt er realistisch begroot bij het RSJ IJsselland?

Verder zijn we niet op de hoogte van evaluatierapporten waarop deze verhoging gebaseerd is maar lezen we wel dat evaluaties afhankelijk zijn van deze budgetten. Wanneer we instemmen met deze begrotingswijziging mogen we dus ook een evaluatie verwachten?

Wethouder, graag horen wij van u, hoe u aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen het RSJ IJsselland en de bijbehorende begrotingswijzigingen die daarmee gemoeid zijn.