SUPERMARKT IN ROUVEEN

Supermarkt in Rouveen.jpg
Meilof.jpg
Door Meilof Troost op 30 september 2023 om 22:00

SUPERMARKT IN ROUVEEN

De komst van een nieuwe supermarkt in Rouveen. Dat is een ontwikkeling die al langer duurt. Ruim een jaar geleden hebben we als gemeenteraad hierover gesproken. We hebben toen kaders en richtlijnen meegegeven. Nu heeft de initiatiefnemers, zoals dat zo mooi heet, zijn plannen aangepast. Dit aangepast plan hebben we afgelopen dinsdag besproken in de gemeenteraad. 

Namens onze fractie heeft Meilof Troost het volgende hierover aangegeven:

In januari 2021, ruim 2,5 jaar geleden spraken we als raad voor het eerst over dit onderwerp, de realisatie van onder andere een supermarkt op perceel Oude Rijksweg 457 te Rouveen. Destijds voerde mijn collega Hoeve namens de ChristenUnie het woord over dit onderwerp. Ik wil de inleiding die hij toen hield, kort in herinnering roepen. Hij nam een sprongetje in de tijd en nam ons mee op reis vanaf de Lichtmis richting de kern van Rouveen. Hij nam ons mee langs de frisgroene goed-onderhouden monumentale woonboerderijen die links en rechts van de Diek voor een fijne woonplek zorgen voor de inwoners van Rouveen.  Een afwisselende bebouwing, waarbij een stukje van het agrarische verleden nog goed zichtbaar is. Na circa 2,5 kilometer rijden liet hij ons in gedachten aan de linkerkant een dokterspraktijk met een apotheek zien in de oude bibliotheek. Rechts de Total, vroeger een smederij, nu een tank- en oplaadstation, direct daarna de pastorie met links en rechts van de weg nog een paar monumenten, afgewisseld door het Dienstgebouw van de Hervormde Kerk, de Olde Baank waar nu een kinderdagverblijf met peutergroep is gevestigd.  Al gauw viel ons oog op de kerk, het oudste gebouw in de gemeente Staphorst, een markant punt in Rouveen, zeker in de avonds als de toren verlicht wordt.  

In 2021 maakten wij dit ritje, omdat we toen breder wilden kijken dan alleen de supermarkt. We zagen dit plan toen als een afronding van de transitie van dit stukje Oude Rijksweg wat de eigenlijk kern is van Rouveen. Deze boerderij waar het vanavond omgaat en de boerderij van Withaar met huisnummer 459, die ook een woonbestemming krijgt, zijn de laatste twee boerderijen met een agrarische bestemming, die niet meer als zodanig worden gebruikt. En het is goed voor de streek dat deze boerderijen niet verder verpauperen, maar een nieuwe bestemming krijgen. Zo houden we de streek mooi en leefbaar. 

Onze fractie heeft altijd aangegeven dat wij een supermarkt een belangrijke aanwinst vinden voor Rouveen. Een supermarkt zorgt voor leefbaarheid in het dorp. Zeker voor de mensen die wat minder mobiel zijn. Een supermarkt heeft ook een bredere functie dan alleen het doen van boodschappen. Het vervult ook een belangrijke sociale functie. Want ook in onze gemeente zijn er mensen die eenzaam zijn en die maar wat graag even naar de winkel zouden willen wandelen om even een praatje te kunnen maken. Het is een goede aanvulling voor de Rouveense samenleving. Ook de 5 ondersteunende winkels die in de boerderij een plek gaan krijgen, kunnen een belangrijke functie kunnen gaan vervullen voor fietsers en wandelaars die onze dorpen meer en meer aandoen. Daarnaast voorziet die plan ook in een woonbehoefte. Er worden 8 appartementen gerealiseerd die ongetwijfeld in behoefte zullen voorzien.

Supermarkt RouveenWanneer er een ondernemer is die het ziet zitten om een supermarkt te openen, moeten wij als gemeente proberen om hier medewerking aan te verlenen. Zonder voorwaarden? Nee, zeker niet. Dat hebben we tijdens die eerste behandeling in 2021 en de tweede behandeling in 2022 ook aangegeven. Daar waar we eerst nog een plan zagen waarbij de monumentale boerderij volledig was vervangen door een modern winkelpand, zien we nu een plan waarbij de boerderij in vorm wordt behouden, wordt gerestaureerd en verbouwd tot kleinere winkels. Ook de winkelruimte voor de supermarkt achter de boerderij is nu veel lager dan in een eerder plan, waarbij deze ook veel beter tussen de bestaande bebouwingen past. Het aantal appartementen in teruggebracht van 10 naar 8, de ondersteunende winkels van 6 naar 5. De supermarktoppervlakte is wat groter geworden en is daarmee van een buurtsuper een fullservice-supermarkt geworden. Dat is wat ons betreft een goede ontwikkeling. Wat onderzoek leerde ons dat een traditionele buurtsupermarkt vaak onvoldoende levensvatbaar is en wij gunnen de ondernemer en het dorp op z’n minst een supermarkt met voldoende economisch perspectief.  

Terecht vroeg de initiatiefnemer in 2022 aan de gemeenteraad om meer richting te geven, nadat de omgevingskamer en het college een negatief advies hadden gegeven. Wat ons betreft heeft de initiatiefnemer goed gehoor gegeven aan de motie die destijds is aangenomen.  

Dit aangepaste plan brengt een supermarkt in Rouveen weer een stap dichterbij. We zijn blij dat het college een positief standpunt heeft ingenomen, onder voorwaarden. Die voorwaarden met betrekking op het aantal parkeerplaatsen, een verkeersveilige ontsluiting op de Oude Rijksweg, een goede groene invulling en waterberging, onderschrijven we. Het college noemt bij de voorwaarde verkeersveilige ontsluiting ook nadrukkelijk dat het openbare gebied bij het plangebied. We gaan ervan uit dat het college hier het in goede banen leiden van de toename van het aantal verkeersbewegingen bedoeld. Ook hiermee zal de initiatiefnemer verder mee aan slag moeten. De voorwaarden die het college stelt zijn voor ons harde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. 

Meilof Troost 

m.troost@staphorst.nl