Op de fietse op de Stadsweg

Stadsweg 1a.jpg
Meilof.jpg
Door Meilof Troost op 30 oktober 2021 om 20:00

Op de fietse op de Stadsweg

We zijn weer een ervaring rijker! Afgelopen woensdagochtend mochten Jan Carlo en ik meefietsen met een aantal scholieren op de Stadsweg in Rouveen. In alle vroegte zijn we op pad gegaan om eens met eigen ogen te zien en vooral ook te ervaren hoe het is om ‘s morgensvroeg op de fiets te zitten, terwijl allerlei grote en snelle voertuigen je inhalen en tegemoet komen. Wat is het daar ongelofelijk druk!

Een tijdje geleden hebben wij als gemeenteraad besloten om de snelheid van de Conradsweg en de Stadsweg te verlagen van 80 km naar 60 km per uur. Na meerdere oproepen van onder andere de ouders, heeft de gemeenteraad bijna unaniem het besluit genomen om gehoor te geven aan de oproep om de toegestane snelheid naar beneden te brengen. Maar zijn daarmee de problemen opgelost? Helaas nog niet. Vandaar ook de uitnodiging van de ouders om dit zelf eens te ervaren.

Stadsweg 2We waren iets voor half 8 present aan de Rechterensweg en zijn, op onze blauwe CU-fiets, samen met twee scholieren uit het voortgezet onderwijs meegefietst naar het kerkplein in Rouveen. Dat is elke ochtend de verzamelplaats van scholieren en die  op de fiets vertrekken naar Meppel. Een mooie club jongens en meiden waar we mee gesproken hebben.

Daarna weer terug naar de Rechterensweg en zijn we vervolgens met de basisschoolkinderen mee gefietst naar de MCR in Rouveen De groep kinderen werd steeds groter, want bij de Klaas Kloosterweg en ook bij de Schipgravenweg sloten zich meer kinderen aan.

Na afloop hebben we, onder het genot van een kop koffie bij de familie Visscher aan de Klaas Kloosterweg, gesproken met een groep van betrokken ouders. We hebben onze ervaringen gedeeld en doorgesproken over hun ideeën en inzichten voor mogelijke veranderingen.

Stadsweg 1Met elkaar deelden we de ervaring dat het druk is op de Stadsweg met name in de spits. Grote voertuigen en (kwetsbare) deelnemers maken tegelijkertijd gebruik van dezelfde weg. Het onveilige verkeersgevoel wordt, zo vertelden ook de ouders, ervaren door verschillende snelheden. Snelheden van auto’s, groot vrachtverkeer, landbouwverkeer en fietsers (kinderen, racefietsers, elektrisch) die rekening met elkaar moeten houden. En we weten uit ervaring en onderzoek dat vaak door bewoners in de wijk of dorp te hard wordt gereden. Je kent immers de weg en ongemerkt wordt er dan te hard gereden. Het belang van goede zichtbaarheid (verlichting en de bekende oranje en gele hesjes) werd ook maar weer eens onderschreven. Vooral in deze tijd van het jaar ben je véél beter zichtbaar voor andere weggebruikers wanneer je voorzorgsmaatregelen neemt.

Een vrij liggend fietspad naar de Stadsweg is de beste oplossing, zodat het zware verkeer en de kwetsbare verkeersdeelnemers niet langer van dezelfde rijbaan gebruik maken. De oproep komt niet alleen van de ouders. De noodzaak van een fietspad aan de Stadsweg wordt ook onderschreven in het vastgestelde fietspadenplan van de gemeente Staphorst. In het verleden hebben ook andere verenigingen/stichtingen hier aandacht voor gevraagd. Het is ook een mooie taak voor hen om deze kansen en mogelijkheden verder te gaan onderzoeken.

Maar een fietspad is niet zomaar aangelegd en bovendien is er onvoldoende geld om overal waar het gewenst is fietspaden aan te leggen. Daarom hebben we met elkaar ook gesproken over (kleine)  aanpassingen die de verkeersveiligheid van de Stadsweg kunnen vergroten. Eén van dingen die genoemd werden is betere markering, zodat het duidelijker wordt dat de maximumsnelheid is aangepast. En ook worden bestuurders er dan aan herinnerd, want ongemerkt rijd je te snel op dit soort wegen. Wellicht kunnen de fietsstroken beter gemarkeerd worden. En zo kwamen er nog wel meer ideeën boven tafel. Aanpassingen die door onze fractie onder de aandacht zijn gebracht bij het college van Burgemeester en Wethouders (zie schriftelijke vragen hieronder).

Het was goed om zelf eens te zien en ervaren hoe de verkeersveiligheid op de Stadsweg beleefd wordt. Belangrijk ook dat deze betrokken ouders aandacht hiervoor hebben gevraagd en we met elkaar hierover in gesprek te gaan. Juist zij hebben ook inzicht in mogelijkheden.

Schriftelijke vragen Stadsweg