Woningbouw Poeleweg IJhorst
Op 23 juni 2020 heeft de raad het stedenbouwkundig plan Poeleweg vastgesteld. Een plan met een grote variatie aan woningen en een enorme impuls voor IJhorst, voor de plaatselijke basisschool en het verenigingsleven. Vooral om jeugd en jonge gezinnen langer in dorp IJhorst te houden. Voor de leefbaarheid van IJhorst is het belangrijk dat de woningbouw weer op gang komt.
Het plan heeft ter inzage gelegen en diverse omwonenden hebben een zienswijze ingediend, ze zijn vooral bezorgd over hun woongenot. Zij vinden dat het stedenbouwkundig plan nauwelijks is afgestemd op de stedenbouwkundige structuur van de Ywehof. De omwonenden stellen voor om een blok vrijstaande woningen om te wisselen met een blok vrijstaande woningen.
Opzet wijk
De opzet is van een open naar een gesloten structuur (klik hier voor presentatie). Een mix van vrijstaande woningen, twee onder één kappers en rijtjeswoningen. Vanaf de Poeleweg de vrijstaande woningen, middenin vrijstaand en twee onder één kap, in de hoek, aangrenzend aan de Ywehof en de bosrand de rijtjeswoningen. De rijtjeswoningen zijn vooral interessant voor jongeren die op zoek zijn naar een betaalbare woning.
Proces
Geïnteresseerden zijn vooraf betrokken via de inloopavond in december 2019. Tijdens de inloopavond konden zij de eerste schetsen van de inrichting van het plan bekijken, daar iets van vinden en eventuele interesse in een woning kenbaar maken. De inloopavond is door ongeveer 125 mensen bezocht er zijn in totaal zijn 73 reacties ontvangen.
Het voorontwerp bestemmingsplan is alleen voorgelegd aan overlegpartners, zoals provincie en waterschap en is niet aan andere belangstellenden. De raad heeft in juni 2020 het stedenbouwkundig plan Poeleweg vastgesteld. Nu we bijna aan het eind van het proces zijn gekomen komen bezwaren, die tijdens de inloopavond ook zijn ingebracht, alsnog via zienswijzen op tafel.
Vraag aan de wethouder, zoeken naar draagvlak, in hoeverre kan aan de wens van de omgeving worden voldaan, wat voor ruimte is er en wat zijn de consequenties?
Bospad
Er zijn bezwaren tegen de aanleg van het bospaadje tussen het plangebied en de Bakkerslaan. Het idee is om het plangebied via verschillende wandel- en fietspaden goed aan te sluiten op de bestaande infrastructuur van het dorp. Hierdoor wordt het actief bewegen (o.a. lopen en fietsen) gestimuleerd voor een bijdrage aan een gezonde leefomgeving. Op zich vinden wij dit niet verkeerd.
De omwonenden geven aan, indien er dan toch een pad moet komen, zij dit graag uitgesteld zien, tot de wijk is afgerond. Het idee is dat het pad dan mogelijk op een plaats aangelegd kan worden waardoor meer bos gespaard kan worden.
Twee vragen, het bosje hoort bij het plan, wie is de eigenaar van dit bosje, wat is precies de bedoeling en wat zijn de afspraken met de eigenaar? De suggestie van de omwonenden, om te wachten met de aanlag tot de wijk is afgerond, wat vindt de wethouder hiervan?
Beantwoording Wethouder
Op vragen in hoeverre aan de wens van de omgeving kan worden voldaan, wat voor ruimte is er en wat zijn de consequenties antwoordt wethouder Mulder dat wijzigingen in het plan tot behoorlijke vertraging leidt van verkoop en uitgifte van kavels. Het plan moet opnieuw door de molen. Aanpassingen kunnen ook weer leiden tot nieuwe bezwaren. Voor de starterswoningen is gekozen voor Prefab bouw, dit kan sneller en goedkoper gebouwd worden, met een redelijke volume. Het verder verlagen van de hoogte (10,5 meter) heeft invloed op de prijs/kwaliteit verhouding.
Op de vraag wie de eigenaar is van het bosje en wat zijn de afspraken zijn met de eigenaar geeft de wethouder aan dat het bosje na het voltooien van de het plan overgedragen wordt aan de gemeente. Wachten met de aanlag tot de wijk is afgerond, liever niet in verband met het aanleggen van nutsvoorzieningen, maar de raad beslist over het uitstellen.
Het college gaat de consequenties van aanpassingen in de planvorming voor de raad op een rijtje zetten. Het plan komt 11 mei opnieuw in de raad.
Luuk Hoeve
Klik hier voor presentatie en informatie op de site van de gemeente.