Erkenning voor Moluks leed

Moluks monument Rouveen 2.jpeg
Jan Carlo.jpg
Door Jan Carlo Bos op 31 maart 2021 om 07:57

Erkenning voor Moluks leed

Vorige week was het 70 jaar geleden dat de eerste grote groep Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in de haven van Rotterdam arriveerde. In de drie daaropvolgende maanden maakten in totaal ruim 12.000 militairen en hun gezinnen een overtocht naar Nederland. Ze moesten in allerijl onderdak krijgen in ons land.  Verschillende woonoorden, zoals ze genoemd worden, werden voor hen ingericht. Ook in onze gemeente Staphorst waren twee woonoorden aanwezig, Kamp Conrad en Kamp Beugelen. De omstandigheden waren zwaar. Te meer omdat de Molukse bevolking zich in de steek voelde gelaten door de overheid, omdat de verwachting, dat hun verblijf in Nederland maar slechts tijdelijk was, niet uitkwam.

In een brief hebben de burgemeesters van elf gemeenten vorige week een oproep gedaan aan de Nederlandse regering om te komen tot erkenning van het leed dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland.

Tijdens de raadsvergadering van 30 maart heeft Jan Carlo Bos aandacht voor deze brief gevraagd:

🔹 Gelet op onze verbondenheid met de Molukse gemeenschap in het verleden en heden vindt onze fractie dat ook wij, als gemeente Staphorst, achter de oproep moeten staan om dat leed te erkennen.

🔹 Dit onderdeel van onze lokale geschiedenis is belangrijk om aandacht voor te hebben. Wat ons betreft betrekken we deze geschiedenis in ons nieuw cultuurbeleid

🔹 We vragen het college om contact op te nemen met de Stichting Herinnering Kamp Conrad om een – heel concreet – een bijdrage door onze medewerkers van de buitendienst te gaan leveren om het monument en directe omgeving te een gedenkwaardig plek te laten zijn.

Moluks monument Rouveen 3.jpegNaar aanleiding van deze vragen heeft de burgemeester aangegeven dat ook Staphorst zich gaat aansluiten bij oproep voor erkenning van het leed. Tevens zal het College contactleggen met de Stichting om te bezien of en zo ja op welke manier een bijdrage geleverd kan worden. Wat betreft het nieuw op te stellen cultuurbeleid zal  binnenkort een raadsvoorstel worden aangeboden aan de raad. Aandacht voor de Molukse geschiedenis in onze gemeente zal door de ChristenUnie ingebracht gaan worden.

Als fractie zijn we blij met deze betekenisvolle stap van onze gemeente Staphorst!