Politieke Bijeenkomst Landbouw
Vanmiddag was er op evenemententerrein de Tippe in Staphorst een bijeenkomst voor boeren waarbij politieke partijen met elkaar en met de boeren in debat gingen over het thema landbouw. De bijeenkomst was een initiatief van Albert de Hon, René Dunnink en Henri Haasjes, van Actiegroep de Lichtmis. Het was een echte trekker-drive-in: van heinde en ver kwamen de trekkers de Tippe oprijden.
Namens de ChristenUnie was Hermen Vreugdenhil aanwezig. Hermen is statenlid in Brabant en verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Als statenlid in Brabant heeft hij veel te maken met boeren en andere bedrijven die met het stikstofvraagstuk te maken hebben. Hij zoekt altijd naar wat eerlijk en rechtvaardig is en waarbij de belangen van de boeren rechtvaardig afgewogen worden. Samen gaan zoeken naar oplossingen, mét elkaar.
In de agrarische sector moeten we met elkaar die omslag maken om onder meer de stikstofproblematiek op een juiste manier het hoofd te bieden.
Voor de ChristenUnie zijn daarbij drie drijfveren van belang:
- Het moet op een eerlijke manier: alle sectoren moeten bijdragen, dus ook de luchtvaart moet betrokken worden, ook het verkeer moet op een andere manier behandeld gaan worden en ook de consument moet zijn bijdrage gaan leveren.
- Het zal op een manier moeten gaan waarbij er ook een eerlijke boterham verdient kan worden: een eerlijke prijs voor een eerlijk product.
- Het moet gebeuren op een manier die haalbaar is voor de ondernemers: een manier die past bij het investeringsritme van de boeren. Dus niet met korte-termijn-politiek en allerlei wet- en regelgeving op korte termijn gaan invoeren of ad hoc spelregels gaan veranderen.
We zullen de omslag met z’n allen moeten gaan maken. En veel boeren maken die omslag op dit moment al. Het moet op een manier die iedereen mee kan maken. Daarvoor zullen we de tijd moeten geven om die omslag te maken.
Er waren vanmiddag ook veel jongeren aanwezig, veel kinderen ook. Mooi om te zien dat ook zij van de partij waren. Hermen spreekt ook veel jongeren, bijvoorbeeld via het Agrarisch Jongeren Kontakt. Hierover zegt hij: Het is onze dure plicht om ervoor te zorgen dat die jongeren zin hebben en houden om boer te worden in de toekomst. We zien zoveel jongeren die agrarische opleidingen verlaten om wat anders te gaan doen, buiten de agrarische sector. Het is onze dure plicht om ervoor te zorgen dat we jongeren een duurzame toekomst bieden, in de agrarische sector.
Nadat alle partijen hun landbouwstandpunt kort toegelicht hebben kwamen er veel boeren aan het woord die hun vragen konden stellen aan de politici. Daarbij kwam er veel problematiek aan bod die op dit moment speelt bij boeren. Standpunten werden uitgewisseld, over en weer. Wat mij persoonlijk opviel is dat bij veel boeren de zorg over de toekomst van hun bedrijf aan de orde kwam. Oprechte en terechte zorg.
De ChristenUnie wil dat er zeker ruimte blijft voor de boeren en tuinders die binnen de maatschappelijke context willen en kunnen ondernemen. We willen dat jonge boeren een familiebedrijf kunnen overnemen dat al generaties lang in de familie is. Daarnaast moet het gemakkelijker worden voor bedrijfsopvolgers van buiten de familie om een bedrijf over te nemen of om een nieuw bedrijf te starten.
Al met al was het een verbindende en opbouwende bijeenkomst in Staphorst vanmiddag. Er werd verbinding gezocht met elkaar, er was begrip voor elkaars standpunten. Dat wil niet zeggen dat iedereen het nu eens is. Wanneer we op zo’n manier met elkaar het debat voeren is dat tot opbouw van de agrarische sector in Nederland.
We hebben veel geluiden uit de agrarische sector gehoord en daarmee doen we ons voordeel. Ook in de plaatselijke politieke werkelijkheid in Staphorst.
Alberto Schra
Raadslid ChristenUnie Staphorst