Goede voornemens – Steward Oud-Nieuw
Laat ik beginnen om iedereen (nog) het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar! Op een goed en gezond 2020. En traditiegetrouw begint voor mij het nieuwe jaar ook met goede voornemens. Naast het gebruikelijke ‘meer-doen-aan-sport’ en ‘gezonder-eten’ heb ik nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar: meedoen of een bezoek brengen aan bijzondere zaken in onze gemeente. En de eerste taak is al achter de rug: steward zijn tijdens Oud en Nieuw.
In de afgelopen periode stond de (unieke) Staphorster aanpak rondom Oud en nieuw, onder meer op social-media, in de schijnwerpers. Onlangs werd ik ook nog benaderd door het Reformatorisch Dagblad over de Oud en Nieuw viering in onze gemeente. Nu heb ik van huis uit - als zoon van de wijkagent - het ontstaan en ontwikkeling van deze aanpak meegekregen, maar zelf meemaken is toch leuker! Dus heb ik mij aangemeld als steward bij ‘werkgroep stewards’ die wordt bemenst door Roelof Boer, Arend Harink, Klaas Huisman en Jan Kuijers.
Op 19 december werd ik, samen met alle stewards, uitgenodigd in het dienstencentrum voor een instructieavond. Pakweg 50 (!) mensen, waarvan veel dorpsgenoten al langer steward zijn, een enkele al vanaf het begin. Ik bleek ingedeeld te zijn als steward in Rouveen, samen met nog 14 anderen. Dit jaar was de primeur dat deze werkgroep ook de stewards in Rouveen aanstuurde, oftewel de kennis werd gedeeld. Mooi!
Ik vond het bijzonder om te horen dat er al heel wat voorwerk was gedaan. Zo bleek onder jongeren in Rouveen de behoefte te zijn aan een ‘vuurbak’ op het kruispunt. Daar is goed over nagedacht in de organisatie, waarin ook gemeente en politie zijn vertegenwoordigd. Afwegingen zijn gemaakt. Jongeren hebben zelf gesprekken gevoerd met omwonenden en met leeftijdsgenoten. Uiteindelijk werd -bij wijze van een proef- een ingestemd met een ‘vuurbak’.
Om kwart over twaalf ’s nachts moeten de stewards zich verzamelen op het kruispunt. De enorme mist was eerst nog een spelbreker, maar nadat de kruitdampen van het vuurwerk waren opgetrokken, kwamen de Rouveense jongeren -en ook ouderen (!)- naar het kruispunt om elkaar het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Gezelligheid troef! Na verloop van tijd stapten de jongeren op de fiets of in de bus richting de feesttent van Staphorst.
Omstreeks 2 uur ’s nachts was het kruispunt weer leeg. De brandweer kwam langs om het vuur uit te maken, de bak werd weer opgehaald door de gemeente. En aan ons de taak om het kruispunt weer schoon op te leveren! Tja en na gedane arbeid is ook voor de stewards goed vertoeven: met snert, gehaktbal en biertje in ‘d Olde Skoele.
Ik ben onder de indruk hoe het allemaal geregeld is. En dat met vrijwilligers. Dat ook jongeren worden betrokken in de aanpak. Het is inderdaad een aanpak dat werkt! Met elkaar vier je oud en nieuw. En gaat het dan ieder jaar zo? Vast niet altijd, maar je kunt elkaar wel op aanspreken omdat je elkaar kent! En zo hoort het ook.
Wat mij overigens opviel -en daarmee ook zorgen baart- is het zware vuurwerk wat soms op kruispunt werd afgestoken. Ik ben van het tijdperk van de ‘groene striekers’ en destijds deden ook de zogenoemde lawinepijlen hun intrede, maar de gevaartes van dit jaar waren soms echt bizar. Als steward kun je niet alles in de gaten houden, maar zulke projectielen –want zo noem ik ze maar even- horen helemaal niet thuis in zo’n menigte, echt niet!
Tot slot, hulde voor alle stewards! Maar weet dat zij om twaalf uur niet thuis zijn om met hun eigen familie Oud en Nieuw te vieren. De wens van de werkgroep is zo’n grote groep te krijgen, zodat er verdeeld kan worden over meerdere jaren. En ik sluit me hierbij aan: geef je een keer op als steward!
Een mooie start van mijn nieuwe voornemen die ongetwijfeld nog wel een vervolg gaat krijgen!