“Hufterproof”

2019-06-06 Kindergemeenteraad.jpg
Nelie Huls.jpg
Door Nelie Huls op 29 juni 2019 om 21:25

“Hufterproof”

Als raadslid van de ChristenUnie mocht ik groep 8 van de Triangel coachen om mee te doen aan de kindergemeenteraad.

Ik was van harte welkom in deze enthousiaste klas. Een PowerPoint over de gemeente Staphorst was een mooie inleiding om de kinderen alvast voor te bereiden. Wat een kennis is al aanwezig. Het verbaasde me dat de kinderen al zoveel goede antwoorden op de vragen konden geven. Daarnaast ook nieuwsgierigheid en kwamen er  verschillende interessante vragen. 

Ik verlaat de groep in het volste vertrouwen dat er goed nagedacht gaat worden over een mooi in te dienen plan. Het feit dat er werkelijk een bedrag te besteden is, geeft het een serieuze lading, een extra uitdaging. Uiteindelijk wordt een voorstel ingediend om het belevingspad, in het Staphorster bos, op te knappen.

Op 6 juni is het dan zover. In de patio van het gemeentehuis gonst het van de activiteit. Ik zoek ‘mijn’ groep fractieleden op. De fractievoorzitter, Dylan de Vries, is ie wat gespannen. Hij heeft nog een paar vragen. Mijn antwoorden stellen hem gerust, en samen met ‘zijn’ fractie neemt hij plaats in een zetel van raadszaal.

Dan het debat. Spreken via de voorzitter moet eerst nog even wennen, maar dat hebben de sprekers al snel door. Serieus en weloverwogen worden de voorstellen gepresenteerd. Vragen over en weer. Knikkende en schuddende hoofden. Bedenkelijke gezichten. Hier wordt serieus politiek bedreven. 

Op de vraag aan de Triangel ‘hoe ze weten dat er in de toekomst niet weer vernielingen zullen zijn’, heeft de fractievoorzitter een prachtig antwoord. “We vertrouwen in de mens en vertrouwen erop dat de mensen niet weer de spullen kapot zullen maken”. De voorzitter van de kindergemeenteraad vatte het samen: ‘Staphorst moet “hufterproof” worden.... 

De stemming is spannend. Tijdens de schorsing en pauze, wordt er nog een en ander doorgenomen. Juf Jacomijn Post heeft hier de regie in handen. Ik hou mezelf even op een afstand. Terug in de raadszaal de laatste stemming. Uiteindelijk gejuich bij de fractie van de Triangel. Gewonnen!

Om dit project af te ronden, heb ik de groep nog een laatste bezoek gebracht. Gewapend met een welverdiende traktatie. Er is nog veel te regelen en te overleggen. Fantastisch om te horen hoe de gemeenschap hierin al een mooie rol speelt: er was al een toezegging om een bankje te sponsoren!

Tevreden sluit ik mijn rol als fractiecoach, af. Zelf heb ik hier ook van geleerd. Hoe kinderen een voorbeeld voor ons kunnen zijn. Het enthousiasme, inzet en vertrouwen. Soms zijn wij, politici, dat kwijt. Er is mij een spiegel voorgehouden.

Groep 8 van de Triangel: bedankt dat ik jullie fractiecoach mocht zijn. Ongetwijfeld hebben jullie meer over de politiek in Staphorst geleerd. Omgekeerd, heb ik wat van jullie mogen leren....!