“Jongeren komen te makkelijk in aanraking met drugs”

Drugs4a
IMG_0297 Alwin vierkant
Door Alwin Mussche op 28 november 2017 om 23:26

“Jongeren komen te makkelijk in aanraking met drugs”

De jongerenraad in Staphorst maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Zij roepen op om meer aandacht te hebben voor het drugsgebruik. Dinsdagavond presenteerde Niels Ubak aan de gemeenteraad de uitslag van een onderzoek dat de jongerenraad heeft gehouden.

Ben ik verbaasd over de uitkomsten van dit onderzoek? Eerlijk gezegd niet. Het gebruik van drugs is steeds normaler geworden. Dit onderzoek past in een reeks signalen:

Waarnemingen dat drugs in het uitgaansleven toeneemt. Dat het gebruikt wordt als uitlaatklep tegen stress. Of als middel om het langer vol te houden voor studie of werk.

Een paar weken geleden werd een politiecontrole gehouden langs de A28 in Staphorst. Acht bestuurders waren onder invloed van drugs. Ter vergelijking: geen van de automobilisten had te veel alcohol gebruikt.

Jaarlijks worden in Staphorst wel een of meerdere wietplantages opgerold in woonwijken en op bedrijventerreinen.

Dit soort signalen zijn landelijk, regionaal en lokaal waar te nemen. Ze laten zien dat drugs makkelijk te verkrijgen is. Ik vind zorgelijk dat jongeren zo makkelijk in aanraking komen met drugs. We weten dat drugsgebruik kan leiden tot verslaving en gezondheidsklachten. Het toekomstperspectief van gebruikers verslechterd.

Nog zorgelijker vind ik dat de acceptatie voor het gebruik van drugs lijkt toe te nemen. Het is tijd dat “we” hier iets aan gaan doen. Met “we” bedoel ik niet alleen de politiek, maar de hele samenleving: jongeren, ouders, scholen, horeca, politie en kerken. “We” moeten wat mij betreft meer investeren in bewustwording, inzicht, voorlichting en preventie.

Top dat het juist de jongeren zijn die hier het initiatief voor nemen!

Alwin Mussche

fractievoorzitter ChristenUnie

RTV-Oost Jongerenraad Staphorst overhandigt zakje cocaïne aan burgemeester

Deel dit bericht