Drugsgebruik in Staphorst

Drugs1
Jan Carlo.jpg
Door Jan Carlo Bos op 29 augustus 2020 om 22:35

Drugsgebruik in Staphorst

Naar aanleiding van een onderzoek van de Jongerenraad in 2017 hebben wij als ChristenUnie in 2018, samen met de SGP, het college verzocht zelf een onderzoek uit te voeren naar drugsgebruik in onze gemeente. In het afgelopen jaar heeft de GGD dit onderzoek uitgevoerd. Daarbij hebben ze enerzijds gekeken naar de cijfers, maar ook tientallen gesprekken gevoerd met inwoners en vertegenwoordigers van allerlei instanties en verenigingen. Begin 2020 is het onderzoek afgerond. Vanwege de corona heeft de gemeenteraad afgelopen dinsdag het rapport met elkaar besproken.

Namens de fractie van ChristenUnie heeft Jan Carlo Bos aangeven blij te zijn dat het met heel veel jongeren in onze gemeente het goed gaat. Ook is er sprake van opluchting dat het drugsgebruik– zoals het onderzoek blijkt - niet extreme mate in onze gemeente aanwezig is. Maar, we moeten er niet om heen draaien: ook in Staphorst wordt dus drugs gebruikt. En daar moeten we mee aan de slag. 

Allereerst moet het drama en taboe van het onderwerp. Niet wegkijken, niet doen alsof het hier niet gebeurd. Jongeren hebben een eigen verantwoordelijk, maar goede voorlichting en preventie is daarbij erg belangrijk. Ook is het belangrijk aandacht schenken aan ouders/verzorgers. Vaak onbekend met de thema en ontbreken van kennis en inzicht.  Een derde punt heeft betrekking op onze samenleving. Staan wij als samenleving open voor mensen die in de problemen raken door drugsgebruik? Maken we het bespreekbaar wanneer we een vermoeden hebben? Kunnen wij wel met elkaar het gesprek hierover voeren?

Misschien wel de belangrijkste bijvangst van het rapport: alcoholgebruik of –misbruik. Alle koetjes zijn kalfjes geweest.  Ach ja, we zijn allemaal jong geweest, nietwaar? Een onderwerp dat meer op bekender terrein ligt.  Normalisatie ligt daarin op de loer en overschrijdend gedrag eerder geaccepteerd. Het is een ander vraagstuk dan drugsgebruik, maar wel een situatie die (nog) meer zorgen baart dan het drugsgebruik.

Het college pakt de uitkomsten van het onderzoek adequaat op. Maar uiteindelijk is niet een zaak van de gemeenteraad of van het college. Het is een zaak van ons allemaal.  Laten we daarmee aan de slag gaan.

Voor de hele bijdrage klik hier.

Voor het rapport van de GGD klik hier.