De Slagen fase 2

De Slagen.jpg
Luuk.jpg
Door Luuk Hoeve op 19 december 2020 om 16:22

De Slagen fase 2

Er gaat weer gebouwd in De Slagen, fase 1 is nu bijna volgebouwd, de raad heeft nu fase 2 vastgesteld. Na jaren van stagnatie zit er nu weer schot in de bouw. Fase 2 is een onderdeel van Lanen en Hoven, hierin zijn maximaal 114 woningen gepland. In de planning is uitgegaan van 14 vrijstaande woningen, 52 twee-aaneengebouwde woningen en 48 rijwoningen.

Er zijn verschillende bezwaren binnengekomen over de ontsluiting van fase 2. Inwoners verwachten dat de verkeersstroom voornamelijk via de Tarwehof en Gersthof gaat lopen en voor teveel verkeersdruk en overlast gaat zorgen.

Het verkeer moet nu altijd via de wijken naar hun bestemming. In de huidige plannen komt al het verkeer linksom of rechtsom uit op de Van Andelweg. Wij zien liever dat het verkeer zo snel mogelijk de wijken kan verlaten, richting de Achthoevenweg.

De ChristenUnie heeft een motie opgesteld en samen met het CDA ingediend, in de motie hebben wij aangegeven:

  • Het verkeer moet zo snel mogelijk uit de wijken zijn weg vinden naar hun bestemming en dan zo min mogelijk via de al bestaande wijken.
  • In de planvorming voor de volgende fases van De Slagen is een ontsluiting richting de Achthoevenweg ingetekend en in de in de toekomst een ontsluiting richting de Industrieweg (deze laatste nog niet is opgenomen in de omgevingsvisie).
  • De Staphorster Kerkweg (tussen Van Andelweg en Gorterlaan) is in het verleden met het oog op de verkeersveiligheid opgewaardeerd naar een fietsstraat en is niet meer toegankelijk voor autoverkeer. Dit deel van de Staphorster Kerkweg wordt gebruikt door schoolgaande kinderen, als een veilige fietsverbinding naar het zwembad en als wandel- en hardlooproute.
  • Een oplossing kan zijn om een tijdelijke ontsluiting te maken naar de Industrieweg.

In de motie roepen wij het college op om samen met de ontwikkelaar, een extra ontsluiting te realiseren. Wij hebben daarbij opgenomen dat het openstellen van een deel van de Staphorster Kerkweg voor autoverkeer voor ons geen optie is. Deze motie is aangenomen.

De SGP en Gemeente Belangen hebben samen een motie ingediend, waarbij het openstellen van Staphorster Kerkweg ook onderzocht moet worden. Een meerderheid van de raad voelt daar niet voor, deze motie is niet aangenomen.

Een werkgroep gaat in gesprek met de ontwikkelaar over de verdere ontwikkeling van De Slagen. Deze gesprekken gaan over de gebieden die hierna ontwikkeld worden en welke wegen daarbij aangelegd moeten worden voor een veilige  ontsluiting van de verschillende gebieden. Een ontsluiting naar de Achthoevenweg wordt daarin meegenomen.

Luuk Hoeve