Staphorster Groen…. -beheer

Groenbeleidsplan.jpg
Alberto.jpg
Door Alberto Schra op 11 oktober 2019 om 12:24

Staphorster Groen…. -beheer

Dinsdagavond 8 oktober heeft de gemeenteraad gedebatteerd over het groenbeheer. De gemeente Staphorst geeft jaarlijks bijna 1,3 miljoen euro uit aan beheer van het groen. Er lag een voorstel op tafel van het college om circa 100.000 euro te besparen op het onderhoud van het groen. Om dat te bereiken wordt het kwaliteitsniveau op veel plekken verlaagd van basis naar laag. Concreet houdt dit in dat veel groen minder vaak gemaaid, gesnoeid en geschoffeld zal worden.

Wanneer er geen financiële zorgen zijn zouden we er niet over piekeren om te besparen op het groenonderhoud. Maar gezien het huishoudboekje van de gemeente vinden we het nu wel een verantwoorde keuze.

We hebben in het debat aandacht gevraagd voor de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers (bijvoorbeeld jonge fietsers) wanneer bermbegroeiing te hoog wordt. Het blijkt dat het onderhoudsniveau van bermen niet verlaagd wordt: dus de verkeersveiligheid zal hierdoor niet slechter worden.

Wel heeft de ChristenUnie, samen met de SGP, een amendement ingediend om het kwaliteitsniveau op begraafplaatsen te verhogen. Daardoor valt de besparing 7.400 euro lager uit. We vinden het getuigen van waardigheid en eerbied om de begraafplaatsen er netjes uit te laten zien.

Verder heeft de raad besloten om een tweejaarlijkse evaluatie te houden met de mogelijkheid om tussentijds het kwaliteitsniveau eventueel weer te verhogen.

Tenslotte hebben we een motie ingediend om de bestrijding van eikenprocessierupsen op een andere manier in te richten. Nu worden de rupsen en hun nesten achteraf weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Dit is niet effectief: er is steeds meer geld nodig en de overlast neemt toe.

De ChristenUnie wil graag dat er meer preventieve maatregelen genomen worden waarbij door het stimuleren van biodiversiteit op natuurlijke wijze de eikenprocessierups bestreden wordt. Dit kan door nestkastjes op te hangen en door beplanting te plaatsen die de natuurlijke vijanden van de rupsen aantrekt.

Nog even puntsgewijs:

  • Totale jaarlijkse kosten groenbeheer in Staphorst: bijna 1,3 miljoen euro
  • College wil hierop 100.000 euro besparen door het onderhoudsniveau van veel groen te verlagen.
  • ChristenUnie en SGP dienen amendement in om op begraafplaatsen het niveau te verhogen -> kwaliteitsniveau hoog
  • ChristenUnie, Gemeentebelangen en SGP dienen een amendement in voor een tweejaarlijkse evaluatie en mogelijkheid om dan het niveau eventueel te verhogen
  • ChristenUnie en SGP dienen een motie in om de bestrijding van de eikenprocessierups anders in te richten: we zouden graag zien dat er maatregelen worden genomen om door het stimuleren van biodiversiteit op natuurlijke wijze deze plaag te bestrijden.