Zomernota 2015

Zomernota 2015dinsdag 22 september 2015

Raadsvergadering 22 september 2015

In de eerste plaats dank voor deze overzichtelijke wijze van het presenteren van een perspectief voor de begroting. In de zomernota wordt duidelijk gemaakt wat de inkomsten voor de gemeente zullen zijn vanaf volgend jaar. Of eigenlijk kan ik beter zeggen wat de korting op onze inkomsten zal zijn. Daarnaast wordt in de zomernota aangegeven op welke onderdelen we ons als gemeente willen richten. Als ChristenUnie willen we bij een aantal onderdelen een opmerking maken.

1. Evaluatie gemeentelijke reorganisatie
Een aantal jaren geleden is er een reorganisatie geweest van de gemeentelijke organisatie. Een noodzakelijke en goede stap. Er wordt in de zomernota voorgesteld om een evaluatie te houden van de reorganisatie. Het is altijd goed om een evaluatie te houden van grote en kostbare projecten, zoals een reorganisatie. Waar wij als ChristenUnie wel wat vraagtekens bij plaatsen is de hoogte van het bedrag dat hiervoor is opgenomen. Er staat aangegeven dat dit maar liefst een half miljoen euro gaat kosten. Drie vragen hierover:
- Klopt dit bedrag?
- Kan het college toelichten wat deze evaluatie inhoud?
- Wat voor organisatie gaat dit onderzoek uitvoeren?

2. Accountmanager
Er wordt een voorstel gedaan om de functie van bedrijfscontactpersoon of accountmanager uit te breiden naar 16 uur. De ChristenUnie vindt het belangrijk om hier prioriteit aan te geven omdat we ervan uitgaan dat dit een positieve bijdrage levert aan de uitvoering van onder andere de Participatiewet. We gaan er dan ook vanuit dat deze uitbreiding een meetbaar resultaat heeft met betrekking tot de Participatiewet. Is dit het beoogde doel van de uitbreiding? Wanneer kunnen we hier een oplossing op verwachten?

3. Glasvezel
Er wordt voorgesteld om een voorbereidingskrediet van € 50.000,- op te nemen voor de aanleg van glasvezel. Op zichzelf vindt de ChristenUnie het belangrijk dat deze ontwikkeling een stimulans krijgt, maar wel vragen we ons af waar dit geld aan gaat worden besteed. Wat voor soort onderzoek of wat voor soort voorbereidingen gaan er worden verricht? En wat is de reden dat dit de afgelopen jaren blijkbaar niet van de grond is gekomen?

4. Reclamemast
We zien dat er in 2015 een tegenvaller is van € 25.000,- vanwege de reclamemast. De ChristenUnie heeft hier meerdere keren vragen over gesteld. Ook nu de vraag of het bedrag in de komende begrotingen van € 50.000,- realistisch is voor de komende jaren en op basis waarvan dit wordt verondersteld.

5. Fietspaden
De aanleg van de fietssnelweg tussen de Gorterlaan en de Lichtmis wordt een jaar naar voren gehaald. Daar zijn we uiteraard blij mee als ChristenUnie. Is er inmiddels een BDU subsidie aangevraagd en kunt u de stand van zaken hiervan aangeven?

Een ander gewenst stukje fietspad dat elk jaar wel een paar keer aan de orde komt in deze raad is het ontbrekende deel ter hoogte van de Stovonde. In de zomernota wordt aangegeven dat het college actief contact blijft zoeken met eigenaren om de gronden te verwerven. Dit gebeurt echter al jaren. Kan het college aangeven in hoeverre deze inzet anders gaat zijn dan voorgaande jaren? De ChristenUnie pleit voor het zetten van een stip op de horizon. Daarmee bedoelen we dat er een tijdstip wordt genoemd wanneer dit gedeelte fietsveilig gemaakt is.

6. Spoorwegovergang
In de zomernota wordt ruim negen ton begroot voor het bevorderen van de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergang. Kan het college verduidelijken wat hiervoor wordt gedaan? Gaat het om de aanleg van een tunnel of om andere verkeersmaatregelen?

7. Sociaal domein
In de zomernota is ook een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het sociaal domein. De ChristenUnie heeft al eerder aangegeven dat we grote zorgen hebben over de ontwikkeling van de inkomsten die we hierop krijgen van het rijk. Deze lopen enorm terug. Voor de WMO loopt dit in vier jaar tijd terug van 2,3 naar 1,3 miljoen euro. Welke gevolgen heeft dit voor het beleid dat we op dit terrein hebben vastgesteld?

8. Staphorstdagen
In de zomernota is opgenomen dat er bij de drie Staphorstdagen een avondprogramma op de markt blijft. Het afgelopen jaar vond dat in een andere vorm plaats dan voorgaande jaren. Dat vinden we prima, maar wel hechten we er waarde aan dat er ook in de toekomst op de avonden een programma blijft bestaan in het centrum van ons dorp.

9. De Slagen
Er wordt, mede op ons verzoek in juni, een bedrag uitgetrokken voor het leefbaar en bewoonbaar maken van de woonwijk De Slagen. Goed dat er nu iets wordt gedaan om het woongenot van de bewoners van deze wijk te verbeteren


 

 

« Terug